Jesse Owens tart Hitler
BERLIJN, 1 augustus - Niet minder dan 4066 sportlieden, onder wie 328 dames, uit 47 landen deden mee aan de XIde Olympische Spelen dit jaar. Veel landen hadden een boycot overwogen van de Spelen in nazi-Duitsland. De Verenigde Staten veroordeelden bij herhaling de racistische politiek van het Derde Rijk, maar zij ontbraken toch niet op het sportfestijn in Berlijn. Adolf Hitler greep de Zomerspelen aan voor een propagandashow. Hij liet een reusachtig stadion neerzetten, met 100 000 plaatsen. Het Olympisch dorp omvatte maar liefst 150 gebouwen van de fraaiste architectuur en meest perfecte inrichting.
Er werd een estafette ingesteld om het Olympisch vuur uit Griekenland te halen. Meer dan 3000 atleten doorkruisten zeven landen. Bij de opening, waar Hitler de eer opeiste, vloog het immense luchtschip Hindenburg over het stadion tijdens het binnenmarcheren van de enorme Duitse equipe (406 man sterk, 33 gouden medailles). De thuisploeg was Spartaans voorbereid en zou Amerika overtroeven. Schermster Helene Mayer was als enige van joodse afkomst en had zich laten overreden uit Amerika over te komen. Zij moest het evenwel afleggen tegen de Hongaarse Ilona Elek, ook een jodin. Ondanks alle propaganda moest Hitler de suprematie erkennen van de zwarte sprinters. Onder aanvoering van Jesse Owens braken de tien leden van de Amerikaanse atletiekploeg de meeste records. De nazi-partij noemde hen smalend de zwarte hulptroepen van Amerika, maar kon toch niet verhinderen dat alleen al Jesse Owens viermaal goud (100, 200, 4×100 meter en verspringen) inpalmde. Het verhaal ging dat Hitler de smaakmaker van de Spelen niet wenste te ontmoeten, maar het was hem door IOC-president Henry Baillet-Latour verboden winnaars te complimenteren. De rijkskanselier nodigde daarop later de Duitse toppers in eigen kring uit.
Hoewel niet van harte, deed ook Nederland mee in Berlijn. Er werd zes keer goud behaald. Bij het zwemmen onderscheidde zich Rika (Rie) Mastenbroek: goud op de 100 meter vrije slag, 400 meter vrij en 4×100 meter vrij, zilver op de 100 meter rugslag achter landgenote Nida Senff. Arie van Vliet (1 km tijdrit) en zeiler Daniël Kagchelland droegen ieder één gouden plak bij. Wielrenner Van Vliet bemachtigde ook nog zilver bij het sprinten, evenals het tandem Leene-Ooms.
Kano en basketball maakten hun debuut. Televisie was nog in een experimenteel stadium, maar kon toch al een verslag verzorgen via een gesloten circuit naar 28 speciaal toegeruste zalen. Na afloop van de Spelen ging de film Olympiade in première. De meningen hierover waren verdeeld: de één repte over loze propaganda, de ander roemde het werk als de best denkbare documentatie van dit omstreden toernooi.
Start van Rie Mastenbroek (baan 5).