Zege voor Frans Volksfront
Intellectuelen steunen het Volksfront. Vrnl: Marcel Cachin, leider van de Franse CP, Jean-Richard Bloch, André Malraux, André Gide, Louis Aragon, Heinrich Mann.
PARIJS, 3 mei - Het Volksfront heeft vandaag, bij de tweede ronde van de Franse kamerverkiezingen, de absolute meerderheid in de Nationale Vergadering gekregen. Het linkse blok heeft 376 zetels, rechts 222. Op de Parijse boulevards werd tot laat in de zoele voorjaarsavond de Internationale gezongen.
Links heeft een duidelijke overwinning behaald, maar niet de overweldigende zege die gehoopt werd. De grote winnares is in feite de PCF, de Franse communistische partij, die er met achthonderdduizend stemmen op vooruit is gegaan en de tweede partij van Frankrijk is geworden. De communisten kregen in totaal anderhalf miljoen stemmen.
Ondanks het vertrek van de ‘neosocialisten’ (hun voornaamste aanvoerder, Marcel Déat, is inmiddels de weg van het fascisme ingeslagen) is de SFIO, met een kleine twee miljoen stemmen, de grootste partij van Frankrijk gebleven. De door Léon Blum geleide socialisten hebben echter wel driehonderdduizend stemmen moeten inleveren, bijna evenveel als de radicaal-socialisten, die er met vierhonderdduizend stemmen op achteruit zijn gegaan.
Het is opvallend hoe deze verkiezingen juist voor de extremen gunstig zijn geweest: behalve de communisten is ook ultra-rechts er behoorlijk op vooruit gegaan.
Bij de tweede ronde van de verkiezingen hebben de Volksfront-partijen zich in verreweg de meeste kiesdistricten loyaal aan de afspraken gehouden. Bijna overal stemden de kiezers trouw op die linkse kandidaat die een week eerder de meeste stemmen had gekregen. Dat terwijl de programma's van de betrokken partijen in feite niet veel gemeen hadden - behalve dan ten aanzien van de versterking van de Franse defensie.
De communisten wier verkiezingsprogram zich grotendeels beperkte tot de leus: ‘vrede, brood, vrijheid’, wisten hun bondgenoten bovendien te irriteren door over de hoofden van gematigd links heen een beroep te doen op de katholieken en andere ‘republikeinen’.
Het ligt voor de hand dat Léon Blum de nieuwe minister-president wordt. Dat kan echter pas over een maand gebeuren, daar de oude Kamer van Afgevaardigden tot die tijd nog zitting heeft.