Rijnland geremilitariseerd
BERLIJN, 7 maart - Met de intocht van Duitse troepen is vandaag het Rijnland geremilitariseerd. Tevens heeft Hitler het verdrag van Locarno opgezegd.
Met 19 bataljons infanterie en 13 afdelingen artillerie zijn Duitse troepen vandaag het Rijnland binnengetrokken en hebben zich onder meer in de belangrijke steden gekazerneerd. In totaal zijn 22 000 soldaten bij de remilitarisatie betrokken. De actie wordt ondersteund door twee anti-luchtdoelbataljons en 52 vliegtuigen. Nog eens 14 000 man plaatselijke politie is actief bij de logistiek.
In diverse hoofdsteden hebben de daar geaccrediteerde Duitse ambassadeurs nota's overhandigd, waarin Duitsland protesteert tegen het Frans-Russische bijstandspact. Dit pact heeft het Locarno-verdrag ondergraven en gaat lijnrecht in tegen de veiligheidsbelangen van Duitsland, zo heet het in de nota. Dit laatste benauwt Duitsland des te meer aangezien Frankrijk ook nog een pact met Tsjechoslowakije heeft gesloten. Slechts uit oogpunt van zelfverdediging, zo gaat de nota verder, heeft Duitsland daarom besloten de volledige en onbeperkte soevereiniteit over het Rijnland te verwezenlijken en zijn Duitse troepen het gebied binnengetrokken. Duitsland is echter tegelijkertijd bereid om met België en Frankrijk onderhandelingen te openen over een demilitarisatie aan beide kanten van hun gezamenlijke grenzen. Bovendien biedt Duitsland het sluiten van non-agressiepacten aan.
De remilitarisatie van het Rijnland betekent een reusachtige psychologische schok voor Europa. In wezen wordt hiermee het hele veiligheidssysteem dat na de oorlog onder regie van Frankrijk was opgebouwd, omvergeworpen. Hitler heeft de stap gewaagd op een moment dat de vroegere Geallieerden in grote moeilijkheden verkeren in verband met de Italiaanse in val in Abessinië en de boycot tegen de agressor. Londen heeft aangedrongen op een krachtige boycot, terwijl Frankrijk zich in verband met het economische eigenbelang veel terughoudender opstelt.
In Groot-Brittannië voelt men overigens weinig voor steun aan Frankrijk. Zeker zien de Britten geen heil in militaire tegenmaatregelen nu Hitler zo duidelijk heeft gemaakt dat hij slechts uit verdedigingsmotieven handelt en te allen tijde tot overleg bereid is.
In Frankrijk zelf is veel consternatie, maar ook daar wordt niet gerekend op militair optreden. De Franse generale staf meent dat er enkele honderdduizenden Duitse soldaten bij de remilitarisatie betrokken zijn. Voorts zou een Frans optreden dus een algemene mobilisatie vereisen. De houding van de Franse soldaat is volgens de generale staf van dien aard dat een dergelijke onderneming geen kans van slagen heeft.
Voor het kleine België betekenen de gebeurtenissen van vandaag dat het land voor bescherming minder kan rekenen op Frankrijk dan het tot nu toe had gedacht.