Textielstaking beëindigd
Links: politie begeleidt werkwillige arbeiders. Rechts: Tilburgs stakingsaffiche.
TILBURG, 26 september - Op een druk bezochte vergadering op de Tilburgse wielerbaan heeft het stakingscomité de textielarbeiders, die ruim een maand hebben gestaakt, aangeraden het werk te hervatten en het door bemiddeling van de Tilburgse burgemeester tot stand gekomen compromis met de werkgevers te aanvaarden. Met grote meerderheid zijn de stakers met dit voorstel akkoord gegaan.
De staking brak eind augustus uit, uit protest tegen de verlaging van de lonen die de Tilburgse wolfabrikanten op 25 augustus aankondigden. In een dertigtal fabrieken werd niet of slechts gedeeltelijk gewerkt. Op 11 september was het aantal stakers de 4200 gepasseerd.
De staking werd niet door de vakbonden ondersteund. Het hoofdbestuur van de R.-K. Textielarbeidersbond ‘Sint Lambertus’ maande zijn leden aan het werk te blijven en onder geen beding het werk neer te leggen. Maar ook de christelijke vakbond Unitas en de NVV-bond De Eendracht weigerden de stakingskassen te openen. De arbeiders, onder leiding van de stakingsleiders Spijkers en Coolen, gaven geen gehoor aan het advies van de bonden om met 5 procent loonsverlaging genoegen te nemen. ‘Weg met de loonsverlaging, erkenning van de staking door de vakbonden,’ was hun leuze.
De Tilburgse werkgevers, verenigd in de Tilbugsche Fabrikanten Vereeniging, waren niet bereid aan de eisen van de stakers tegemoet te komen. Zij kregen steun van de Tilburgse geestelijkheid, die zich met ‘een ernstige vermaning’ tot de stakende textielarbeiders richtte. Het is duidelijk ‘dat het verzet, ontketend door communistische elementen, in geen enkel opzicht heil kan brengen maar bij verdere voortduring de betrokkenen slechts bloot kan stellen aan steeds grotere lichamelijke en geestelijk ellende’. Het compromis dat nu uit de bus is gekomen - een gefaseerde invoering van de gewraakte loonsverlaging - geldt als een overwinning van de wolfabrikanten.