Nederland tegen toetreding SU tot Volkenbond
GENÈVE, 17 september - Nederland heeft vandaag als een van de weinige landen tegen de toetreding van de Sovjet-Unie tot de Volkenbond gestemd. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, jhr. mr. A.C.D. de Graeff, heeft in de algemene vergadering met een uiterst korte verklaring toegelicht dat Nederland net als Zwitserland en Portugal de komst van de Sovjet-Unie verwerpt.
Intussen is de Sovjet-Unie met overweldigende meerderheid de volkerenorganisatie binnengehaald. Frankrijk ziet er een versterking van de politieke krachten tegen Duitsland in en de Sovjet-Unie zoekt na de machtsovername door Hitler en de opkomende dreiging van Japan in het Verre Oosten ook steun in het Westen.
Het Nederlandse ‘nee’ is tot stand gekomen na een felle binnenlandse politieke discussie. Minister De Graeff zelf had er eigenlijk de voorkeur aan gegeven Nederland in deze kwestie zo weinig mogelijk te profileren. Ook minister-president Colijn had die lijn aanvankelijk gevolgd. Tegen het Sovjet-lidmaatschap stemmen zou onder meer aan de handel met dat land schade kunnen berokkenen. Geleidelijk aan echter hebben zich de afgelopen maanden in protestantse en katholieke kring steeds meer krachten gebundeld, die een ferm bewijs van anticommunistische gezindheid wilden zien en hierbij in de stemming in de Volkenbond een welkome gelegenheid zagen om het christelijke karakter van de Nederlandse natie uit te dragen. Nederland had de plicht zijn stem te verheffen tegen de ‘goddeloze dwangstaat Rusland’, zoals de vooraanstaande CHU-er mr. B.C. de Savornin Lohman het formuleerde.
Door de pressie uit confessionele kring werd ten slotte minister-president Colijn gedwongen tegen toetreding van de Sovjet-Unie te stemmen. Volgens geruchten zou ook koningin Wilhelmina - achter de schermen - druk hebben uitgeoefend om Nederland tot een krachtige anti-Sovjet-uitspraak te bewegen.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Litvinov, houdt zijn eerste toespraak op de Volkenbondszitting.