Troepen ingezet tijdens Jordaanoproer
Militairen houden een patrouille in de Jordaan te Amsterdam.
AMSTERDAM, 7 juli - Minister-president Colijn en minister van Defensie Deckers hebben vandaag Amsterdam bezocht. Dit naar aanleiding van de zware straatgevechten die zich daar de afgelopen dagen hebben voorgedaan en waartegen de regering het leger heeft ingezet.
De rellen begonnen op woensdag 4 juli in de Indische Buurt maar zijn het hevigst geweest in de Jordaan. Aanleiding was de verlaging van de werklozensteun. Het lokale Werklozen Strijd Comité belegde in een zaal aan de Rozengracht een protestvergadering hiertegen. De vergadering verliep aanvankelijk kalm, totdat, aldus de verklaring van de politie, ‘een vrouw op het podium trad en met krijsende stem begon te schreeuwen dat zij zeven gulden minder steun had ontvangen. Hierdoor sloeg de stemming eensklaps om’. De aanwezigen trokken de Jordaan in en het kwam spoedig tot gevechten met de politie.
Nadat eerst alleen de politie optrad tegen de rellen, is al op 5 juli het leger ingezet. Die nacht zijn mariniers en infanteristen met kleine pantserwagens de Jordaan binnengetrokken waar men tal van barricaden had opgeworpen. Er werd met scherp geschoten waardoor in de Jordaan maar ook in andere stadsdelen al zes doden zijn
Links: manschappen van de militaire politie en een marechaussee staan op wacht bij een barricade in de Amsterdamse Jordaan.
Rechts: eenheden van de militaire politie defileren voor burgemeester De Vlugt van Amsterdam.
gevallen plus enkele tientallen gewonden.
In verband met de openlijke steun die aan het oproer is gegeven, is het communistische dagblad De Tribune vandaag in beslag genomen en zijn de drukpersen op last van de officier van justitie, die, vergezeld van een grote politiemacht, een inval deed, onklaar gemaakt. Het Amsterdamse volksoproer ondervond echter van geen enkele politieke partij (ook niet van de CPH) officiële steun.
Maar niet alleen in Amsterdam verzetten de werklozen zich tegen de steunverlaging, ook in andere steden was het onrustig, zoals in Den Haag, Enschede, Almelo, Heerlen en Rotterdam. In de Rotterdamse wijk Crooswijk werd fel gevochten. Opstandige werklozen wierpen barricaden op en de politie werd vanuit de huizen met stenen bekogeld.
Vandaag was Crooswijk wederom het toneel van ongeregeldheden toen voor het eerst de verlaagde steun bij de stempellokalen werd uitgekeerd. De onrust begon op de linker Maasoever, bij het stempellokaal aan de Heldestraat. Er werden spreekkoren tegen de ‘steun-roof’ van Colijn aangeheven, werklozen gooiden met straattegels en de politie voerde felle charges uit. Het bleef tot in de avond onrustig.