Boekverbranding Duitsland
BERLIJN, 10 mei - In vele steden in Duitsland zijn vanavond boeken verbrand van schrijvers die niet passen in de nationaal-socialitische ideologie. Een groot aantal bekende schrijvers en wetenschappers is in dit verband uit de Academie voor Letteren gestoten. Boeken van Alfred Döblin, Georg Kaiser, Thomas en Heinrich Mann, Kurt Tucholsky, Stefan Zweig en vele anderen zijn op de brandstapel geworpen.
Ook studies van Nobelprijswinnaars als Magnus Hirschfeld (seksuoloog) en Alfred Kantorowicz (literatuur-historicus) zijn verbrand. De Duitse Börsenverein voor de boekhandel heeft deze boeken als ‘on-Duits’ van de hand gewezen.
De boekverbrandingen waren grootscheeps geënsceneerde acties in het kader van de geestelijke gelijkschakeling. Vooral studentenverenigingen toonden zich in de verbrandingsacties actief, onder motto's als ‘Wider den undeutschen Geist’.
De zuiveringen beperken zich niet alleen tot de literatuur. Ook uit de beeldende kunst wil de NSDAP alle ‘uitingen van decadentie’ verwijderen en nog slechts ruimte bieden aan de ‘vitale’ classicistisch geïnspireerde Duitse kunst.
Diverse kunstverzamelaars hebben de ‘entartete Kunst’ al in het buitenland of in schuilplaatsen in veiligheid gebracht.
De intussen groeiende stroom politieke vluchtelingen uit Duitsland - onder wie veel intellectuelen - heeft in diverse verklaringen blijk van afschuw gegeven over de gebeurtenissen in het eigen land. In diverse landen gaan stemmen op voor een gezamenlijk protest van schrijvers tegen de nazi's.
Boekverbranding in Hamburg. Op de achtergrond leden van de studentenvereniging.