Hitler krijgt volmachten
BERLIJN, 31 maart - De Rijksdag heeft vandaag met ruime meerderheid de ‘Wet ter leniging van de nood van volk en rijk’ aanvaard. Deze machtigingswet maakt het rijkskanselier Hitler mogelijk om de komende vier jaar zonder inspraak van de Rijksdag te regeren. Daarmee heeft de Rijksdag de macht overhandigd aan de rijksregering c.q. aan Adolf Hitler. Alleen de sociaal-democratische SPD stemde tegen de machtigingswet. Hun woordvoerder Otto Wels deed een moedig beroep op de parlementariërs om de democratie niet op te geven. De 94 SPD'ers stemden vervolgens tegen. De overige 26 SPD-parlementariërs waren niet aanwezig, omdat ze inmiddels zijn gearresteerd of naar het buitenland gevlucht.
In heel Duitsland is intussen de NSDAP-terreur in volle gang. Diverse concentratiekampen voor politieke tegenstanders zijn in het kader van de ‘gelijkschakeling’ al ingericht. Er is sprake van duizenden politieke gevangenen. Ook zijn de eerste acties begonnen tegen de joodse bevolking. Er is een algehele oproep gedaan om joodse zaken te boycotten. Als verdediging van deze oproep wordt aangevoerd dat joden in het buitenland via Duitse joden de veiligheid van het Duitse rijk zouden ondermijnen.
Eén volk, één leider, één ‘ja’.
In ijltempo worden op sleutelposities in de regering en in de deelstaten nazi's benoemd. De macht van de deelstaten wordt volledig ondergeschikt gemaakt aan het centrale gezag in Berlijn. Nieuwe verordeningen maken het mogelijk om hard op te treden tegen ordeverstoorders. Tegen degenen die de openbare veiligheid in gevaar brengen kan de doodstraf door de strop worden uitgesproken.
Rijkspresident von Hindenburg verlaat het kieslokaal in de Kanonierstrasse in Berlijn.