Muiterij Zeven Provinciën onderdrukt
SUMATRA, 10 februari - Nadat een vliegboot een bom op het schip had geworpen, is een eind gekomen aan de muiterij op het pantserschip De Zeven Provinciën bij de zuidpunt van Sumatra.
De muiterij begon zaterdagavond 4 februari toen het oorlogsschip op de rede lag van de Atjehse haven Koetaradja. Het was een protest van de bemanning tegen de op 21 januari afgekondigde derde salariskorting van 4 procent voor Europese schepelingen en 7 procent voor Indonesische schepelingen. Terwijl een groot deel van de officieren aan de wal was, voer men met het pantserschip weg in zuidwaartse richting langs de westkust van Sumatra. Achtervolgd door de gouvernementsstoomboot Aldebaran, met aan boord onder andere de commandant van De Zeven Provinciën, kapitein-luitenant-ter-zee P. Eikeboom, maakten de muiters bekend dat ze op weg waren naar Soerabaja, dat ze geen geweld in de zin hadden en dat ze enkel protesteerden tegen de salariskorting van de regering. In Den Haag gaf minister-president Ruys de Beerenbrouck toestemming voor gebruik van geweld om de kapers van De Zeven Provinciën tot overgave te dwingen.
In de Tweede Kamer drong AR-leider dr. H. Colijn er zelfs op aan dat het schip getorpedeerd zou worden. Toen De Zeven Provinciën vandaag in de Straat Soenda aankwam, lagen daar de kruiser Java en de torpedobootjagers
Bombardement van het pantserschip De Zeven Provinciën, waarop muiterij was uitgebroken.
Evertsen en Piet Hein het schip op te wachten. Na een sommatie zich over te geven, welke de muiters beantwoordden met het uitzenden van een proclamatie over de reden van hun optreden, wierp een Dornier-Wal-vliegboot een bom van vijftig kilo. Deze explodeerde op het voordek waarbij 23 schepelingen gedood werden. Direct hierop gaven de overigen zich over. 12 februari - In Carré heeft de SDAP een grote protestbijeenkomst gehouden tegen het overheidsbeleid rond De Zeven Provinciën. Ir. J.W. Albarda (partijleider) noemde het optreden van de regering ‘dom en tactloos’, al erkende Albarda de noodzaak het schip wederom onder het normale bevel te brengen.
Op de bijeenkomst zei de Indonesiër L.N. Palar dat de gebeurtenissen rond De Zeven Provinciën een krachtige prikkel zullen zijn voor de nog jonge nationalistische beweging.
Communisten demonstreren in de Westerstraat in Amsterdam tegen de onderdrukking van de muiterij.