Hindenburg wijst Schleicher aan als rijkskanselier
BERLIJN, 3 december - Kurt von Schleicher is de nieuwe rijkskanselier van Duitsland en daarmee de derde regeringsleider binnen enkele maanden. De generaal, die in het vorige kabinet minister van Oorlog was, is door president von Hindenburg aangewezen nadat alle onderhandelingen tussen von Papen en fractieleiders in de Rijksdag waren mislukt en von Papen geen steun had gekregen van zijn president voor de instelling van een dictatuur.
Tot het laatst toe had von Papen geprobeerd om een dreigende greep naar de macht langs parlementaire weg door de nationaal-socialisten te verhinderen. Hij wilde daartoe de Rijksdag uitschakelen, de meeste partijen verbieden en met steun van de oude politieke krachten (de Pruisische elite, de landbouwlobby, de industrie en het leger) een autoritaire staat inrichten.
De invloedrijke Schleicher - die overigens zelf het rijkskanselierschap niet ambieerde - zag in deze opzet geen heil. Volgens hem ontbrak hiervoor steun van de Reichswehr.
Bovendien meent Schleicher dat in de huidige, door grove gewelddadigheden gekenmerkte, toestand niet geregeerd kan worden zonder enige steun van de massa. Deze steun kunnen slechts de nazi's geven.
De afgelopen dagen heeft Schleicher ook vernomen dat de NSDAP in geval van deelneming aan de regering wel eens uiteen zou kunnen vallen, hetgeen de verleiding om de NSDAP politieke verantwoordelijkheid aan te bieden alleen maar groter heeft gemaakt.
In het vandaag gepresenteerde kabinet is de post van vice-kanselier nog niet ingevuld met het oog op een eventuele NSDAP-kandidaat. Gregor Strasser is voor deze post gepolst en wil wel.
Strasser is Reichsorganisationsleiter van de NSDAP. Naar verluidt staat Hitler echter op het punt om Strasser op staande voet uit de partij te zetten om hiermee én Strasser machteloos te maken én mogelijke splijtzwammen uit zijn partij te houden.
Desalniettemin staat de NSDAP er minder goed voor dan enkele maanden geleden. Het electorale hoogtepunt is voorbij, er zijn tekenen van een conjuncturele opleving en de partij bevindt zich financieel in een situatie waarbij een faillissement niet langer is uitgesloten. De regionale verkiezingen van de komende dagen en weken, waarbij de NSDAP zich geen verliezen kan permitteren, vergen veel geld voor propaganda.
Ook hierdoor dreigt de NSDAP haar grote kans te hebben gemist en kan slechts een snelle greep naar de macht nog een uitweg bieden.