Moderne snufjes op Spelen
LOS ANGELES, 30 juli - De Xde Olympische Spelen in Los Angeles hebben 1408 deelnemers uit 37 landen begroet, het laagste aantal sinds 1906. Veel landen zagen te zeer op tegen de reis van minimaal twee weken. Het evenement is niettemin uitgegroeid tot een groot succes, met 1,3 miljoen toeschouwers en een batig saldo van ongeveer een miljoen dollar.
Hoewel de crisis hevig woedde in Amerika, verlevendigde de organisatie het toernooi met tal van moderne snufjes. Er was een Olympisch dorp verrezen, al was dat niet toegankelijk voor de 127 vrouwelijke deelnemers. Het Coliseum, het kolossale stadion waar ook in 1984 de Spelen zich zouden concentreren, bood alle 101 000 kijkers een zitplaats.
De Amerikanen bedienden zich van fotografische finish-apparatuur, waarop de tijden tot op een honderdste van een seconde waren af te lezen. Voor de Olympische winnaar ging de vlag van zijn land in top en klonk ‘zijn’ volkslied. Hij of zij stond bovendien op een ereschavot met drie treden. Bij het boksen keken scheidsrechters toe in de ring, een opmerkelijke verbetering, die het aantal incidenten ver terugdrong.
Nog voor de opening vandaag brak een schandaal uit. De Fin Paavo Nurmi was geselecteerd voor de marathon, maar werd in Amerika van deelneming uitgesloten. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan verkapt professionalisme door tijdens een tournee in Duitsland hoge onkostenvergoedingen te accepteren. Op de 3000 meter steeplechase protesteerden de Finnen tegen het feit dat er een ronde te veel was gelopen. De Amerikanen gaven de resultaten op in hun rekenmaten (inches, feet, yards, miles) en dat veroorzaakte nogal wat verwarring.
Amerika bulkte van het goud: 41 plakken tegen 12 voor Italië en 10 voor Frankrijk.
Nederland bundelde twee gouden en vijf zilveren medailles. Jacques van Egmond beheerste het sprinten op de wielerbaan en racete naar zilver op de 1 km tijdrit. Ruiter Charles Pahud de Mortanges herhaalde de gouden prestatie van 1928 in Amsterdam en triomfeerde andermaal over Macroix in de military. Samen met de ploeg bemachtigde hij op dit zware onderdeel ook nog eens zilver. Zwemster Willy den Ouden was goed voor zilver op de 100 m vrije slag en eveneens op de vrijeslag-estafette. Zeiler Maas eindigde als tweede achter Finland.
Het hockey telde slechts drie deelnemers: India, Japan en Amerika. Olympisch winnaar India boekte een recordscore van 24-1 tegen de Verenigde Staten, met een dozijn doelpunten van Roop Singh. In het waterpolotoernooi leefde Hongarije zich uit tegen Japan: 18-0. Japan baarde opzien bij het herenzwemmen.
De 20-jarige Argentijn Juan Carlos Zabala bereikte maar net als eerste de finish op de marathon. Hij zakte prompt ineen. Nummer twee, de Brit Samuel Ferris, was net iets te laat in de tegenaanval gegaan.
Hoewel Amerika is drooggelegd, maakten de autoriteiten een uitzondering voor de Fransen. Zij mochten tijdens de maaltijden wijn schenken.