NSDAP wordt grootste fractie
BERLIJN, 31 juli - De nationaal-socialistische partij van Adolf Hitler is de grote winnares geworden bij de vandaag gehouden nationale verkiezingen in Duitsland. De NSDAP kon haar aandeel in de stemmen in vergelijking met twee jaar geleden nagenoeg verdubbelen en kreeg 37,3 procent van de uitgebrachte stemmen. Ze heeft hiermee 230 vertegenwoordigers in de Rijksdag.
De tweede sterkste fractie vormt de SPD, die stemmen verloor en 21,6 procent kreeg (is 133 zetels).
De grote winst van de NSDAP is ontstaan tegen een algemene achtergrond van economische misère, reusachtige werkloosheid, politieke onzekerheid en demagogie.
Vooral uit het burgerlijke kamp heeft de NSDAP kiezers gekregen. De burgerlijke partijen zijn alles bij elkaar van bijna 30 naar ruim 10 procent teruggegaan.
De verkiezingscampagne heeft wekenlang in het teken gestaan van geweld. Alleen al in Pruisen vielen de laatste
‘Vrouwen! Redt het Duitse gezin. Stemt op Adolf Hitler!’ (NSDAP-affiche).
Verkiezingsaffiche van de NSDAP.
maand als gevolg van straatterreur 99 doden en meer dan duizend gewonden. De rijksregering-von Papen heeft in Pruisen inmiddels ook de sociaal-democratische deelstaatpremier Braun uit zijn ambt gezet en het land wordt nu direct door de rijkskanselier zelf bestuurd.
De uitslag van de verkiezingen van vandaag betekent dat de NSDAP in haar dulden van de regering-von Papen en de daaraan gekoppelde eis tot vervroegde verkiezingen de juiste tactiek heeft gevolgd. Het gevolg is nu echter wel dat het laatste restant aan parlementarisme door de kiezer teniet is gedaan.
Communisten en nationaal-socialisten samen hebben een meerderheid in de Rijksdag. Voor von Papen en von Schleicher is de uitslag een misrekening. Men had de NSDAP als instrument willen beschouwen en behandelen, maar de politieke aardverschuiving van vandaag betekent dat de NSDAP te machtig is geworden om zich als een instrument te laten gebruiken ten behoeve van de conservatiefautoritaire staatsopvattingen van von Papen en von Schleicher.
Het nieuwgekozen presidium van de Duitse Rijksdag in Berlijn. Van links naar rechts: Graef, Göring (Rijksdagpresident), Esser en Rauch.