Duitsland krijgt krediet
Het Young-plan, zo blijkt steeds duidelijker, kan door Duitsland niet worden opgebracht. De NSDAP was deze mening al eerder toegedaan.
BERLIJN, 19 augustus - Een internationale commissie van bankiers onder leiding van de Brit Lord Layton heeft besloten Duitsland een halfjaar langer krediet te verlenen. In een rapport dat onder auspiciën van de Bank voor Internationale Betalingen in Basel werd opgesteld, zeggen de bankiers dat Duitsland onmogelijk zijn verplichtingen inzake herstelbetalingen kan nakomen.
De bankiers wijzen op de tegenstrijdigheid van eisen die aan Duitsland worden gesteld: om de herstelbetalingen te kunnen blijven verrichten dient Duitsland zeker twee keer zoveel uit te voeren als het land nu doet. Dit zou echter een verslechtering van de economische en markt-positionele situatie van de importlanden tot gevolg hebben en wordt dus niet wenselijk geacht. Omgekeerd hebben leningen aan Duitsland geen effect zolang het hiermee niet uit het economische dal kan geraken en wordt het land alleen maar meer aan crises blootgesteld, wanneer deze leningen op korte termijn moeten worden opgenomen.
Het rapport van de commissie-Layton komt voort uit besluiten van een topconferentie, die vorige maand in Londen begon en waar de betrokken landen op 11 augustus het Hoover-moratorium bekrachtigden. Daar was ook uitstel van betaling aan Duitsland verleend en verlenging van een aantal kredieten voor de periode van drie maanden. Dit was gebeurd ondanks hardnekkig verzet van de Franse delegatie. Britten en Amerikanen hadden zich hier meer bereid getoond tot een compromis.
Intussen wordt sinds die conferentie en na het bankiersrapport van vandaag allengs duidelijker dat het hele Youngplan voor de Duitse herstelbetalingen onuitvoerbaar aan het worden is. Het Layton-rapport becijfert dat Duitsland alleen al aan kortlopende schulden aan het buitenland voor 12 miljard in het krijt staat. Bovendien heeft het land nog eens zoveel langlopende schulden.
Het rapport en de daarin uitgewerkte surséance hebben ondertussen het vertrouwen in de Duitse banken weer enigszins hersteld. Sinds gisteren zijn de loketten weer open, ook al mogen de banken per klant maar beperkte bedragen van maximaal enige honderden marken uitbetalen. De Reichsbank heeft een streng deviezenregime verordend. Aan de loketten is het de eerste dagen van de heropening over het algemeen rustig gebleven. Er moet nog worden afgewacht op welke manier de Duitse monetaire huishouding kan worden gesaneerd.