Onrustige IJzerbedevaart
KAASKERKE / DIKSMUIDE, 24 augustus - In aanwezigheid van tienduizenden Vlamingen werd tijdens de elfde IJzerbedevaart in Kaaskerke/Diksmuide de IJzertoren ingewijd.
Met de bouw van de 50 m hoge toren was op 2 juni 1928 al begonnen. In de kruiskop met op de flanken het AVVVVK, luidde voor het eerst de klok Nele.
De bedevaart zelf verliep onrustig door hevige incidenten tussen Vlamingen en ordestrijdkrachten. Allereerst werd het feit dat de Nederlandse en de Zuidafrikaanse gastsprekers het land niet binnen mochten, als een regelrechte uitdaging beschouwd. Op het einde van de plechtigheid vloog een klein vliegtuig over de menigte en gooide Belgische vlaggetjes en vlugschriften uit, waarin de bedevaarders ‘verraders’ werden genoemd. Toen door bedevaarders na de plechtigheid werd gevraagd de driekleur te verwijderen van het stadhuis van Diksmuide, antwoordde de rijkswacht met een charge. Dat was het sein voor een rechtstreeks treffen tussen IJzerbedevaarders en ordestrijdkrachten.
Alleen de koelbloedigheid van het IJzerbedevaartcomité, dat na overleg met de bevelhebbers de Vlamingen tot kalmte maande, heeft een bloedbad voorkomen.