Duitse kabinetswisseling
BERLIJN, 27 maart - Het kabinet van rijkskanselier Hermann Müller is gevallen. De sociaal-democratische regeringsleider heeft bij president von Hindenburg zijn ontslag ingediend.
Met de val van dit kabinet komt een einde aan een maandenlange crisissfeer in de coalitiepartijen waarin het laatste restje gemeenschappelijkheid was weggeëbd en in de publieke opinie nog slechts gehoond werd over dit kabinet van de grote persoonlijkheden.
Hermann Müller - zelf al geruime tijd geplaagd door een galblaasontsteking - is ten slotte gestruikeld over zijn eigen partij, waar al enige tijd het motto ‘Heraus aus der Regierung’ hoogtij viert.
Aanleiding tot de val vormde de bezuiniging op de werkloosheidsuitkeringen, noodzakelijk geworden door het snel stijgende leger werklozen in Duitsland. Tussen januari vorig jaar en januari dit jaar is hun aantal van 1,8 naar 2,8 miljoen gestegen.
Om het gat te dichten hadden de bewindslieden uiteindelijk overeenstemming bereikt ten aanzien van een bescheiden verhoging van de werkloosheidspremies voor werkgevers en werknemers. De SPD wilde hierbij voor de arbeiders niet verder gaan dan 3,5 procent, terwijl de andere partijen en ook het kabinet 4 procent voorstelden. In de SPD-fractie vonden vandaag de linkervleugel en de vakbondsvleugel elkaar in hun verzet tegen de kabinetsplannen. De partijtop vreesde anders de vakbondskaders van zich te vervreemden. Müller heeft ten slotte zijn eigen partij niet durven trotseren en zijn ontslag ingediend. Het ziet er niet naar uit dat de democratische partijen voorlopig in staat zullen zijn een nieuwe coalitie te vormen.
Brüning (links) maakt een overwinningsgebaar op een partijbijeenkomst.
BERLIJN, 30 maart - Duitsland heeft een nieuw kabinet en het staat onder leiding van de 44-jarige financieel expert en voormalig parlementariër van de katholieke Zentrumpartei, dr. Heinrich Brüning. Brüning heeft vandaag zijn nieuwe regeringsploeg voorgesteld, waarin afgezien van de SPD dezelfde partijen vertegenwoordigd zijn als in het vorige kabinet.
Het nieuwe kabinet heeft geen meerderheid in het parlement, en de kans is groot dat het volgens de Wet op de noodtoestand zal moeten regeren zonder de steun van de Rijksdag. De SPD spreekt in dit verband al van ‘naakte inbreuk op de grondwet’ maar de overige partijen hebben de nieuwe regering toegejuicht.
In de publieke opinie lijkt men de duidelijke machtsverhoudingen en de doortastende autoriteit van de nieuwe regering op prijs te stellen na de permanente crisis van de laatste maanden.
De figuur van Heinrich Brüning komt voor velen als verrassing op de voorgrond. De katholiek Brüning - afkomstig uit Westfalen - geldt als een man van weinig woorden, die doorgaans op de achtergrond placht te werken. Meestal liep hij tot nu toe - bleek professorengezicht en met de dossiers onder de arm - door de wandelgangen van de Rijksdag. Ondanks zijn ietwat ascetisch ogende ijver bleek hij in het verleden ook een handig tacticus te zijn. Hij lijkt de president te zijn aanbevolen door de chef van de Wehrmachtsabteilung, generaal von Schleicher, die een vriend van von Hindenburg is en de president al geruime tijd heeft bewerkt om tot een daadkrachtig en minder parlementair-constitutioneel kabinet te komen.