VS door crisis verlamd
NEW YORK / WASHINGTON, 6 maart - De ineenstorting van de aandelenbeurs en de daarop gevolgde reeks faillissementen van kleine banken en andere financiële instellingen heeft een vernietigende uitwerking op het Amerikaanse bedrijfsleven. In korte tijd loopt de industriële produktie met de helft terug, zodat de totale produktie even groot is als in 1913. Er zijn 13 miljoen werklozen, een kwart van de werkende bevolking.
De nood die door werklozen geleden wordt, is groot: slechts een kwart van hen krijgt een uitkering waarvan valt te leven. In New York werd vandaag door werklozen een massale demonstratie gehouden voor ondersteuning door de overheid. De politie greep echter naar de wapenstok en sloeg de betoging uit elkaar.
President Hoover vindt dat de lokale overheden steun moeten geven, maar die zijn daar meestal niet toe in staat omdat ze vaak zelf grotendeels afhankelijk zijn van een paar ondernemingen die over de kop zijn gegaan. De zuinige manier waarop Hoover de crisis te lijf gaat, leidt tot wrange grappen: ‘Hoovervilles’ heten bijvoorbeeld de uit blik en karton opgetrokken krottennederzettingen waar mensen die
Werkloze betogers in New York vluchten voor de hard optredende politie.
geen huur meer kunnen betalen, leven; of ‘Hooverdekens’ de oude kranten waaronder mensen op een bank in het park liggen te slapen.