Dood Stresemann markeert einde van een tijdperk
BERLIJN, 3 oktober - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Gustav Stresemann, is vanmorgen vroeg op 51-jarige leeftijd aan een hersenbloeding overleden. Stresemann was al geruime tijd ziek, maar had tot het laatst waarschuwingen van zijn arts in de wind geslagen. Gisteravond nog had hij zijn partij met veel moeite overreed om de nieuwe sociale plannen van het kabinet niet te blokkeren.
Stresemann heeft zes jaar lang het buitenlands beleid van zijn land bepaald. Dit beleid stond in het kader van de verzoening met Frankrijk en hij kreeg hiervoor samen met zijn Franse collega Aristide Briand in 1926 de Nobelprijs voor vrede. Zijn laatste succes was de voorgenomen ontruiming door Frankrijk van het Rijnland, die in augustus jongstleden werd afgesproken. Stresemann heeft zich steeds ingezet voor de Republiek van Weimar, hoewel hij tot 1918 een annexionistisch standpunt vertolkte en de onbeperkte duikbootoorlog steunde. Voor Stresemann was echter de door hem na 1918 gevolgde koers een kwestie van nuchtere belangenpolitiek, om Duitsland de kans tot economische wederopbouw te verschaffen. ‘Nationale Realpolitik’, noemde hij dit.
In de eerste reacties vandaag wordt gezegd dat met de dood van Stresemann een tijdperk ten einde is en de republiek een onzekere toekomst tegemoet gaat. Ook in het buitenland wordt bezorgd gereageerd op het bericht van zijn dood.