Komintern veroordeelt sociaal-fascisme
MOSKOU, juli - Op het Zesde Wereldcongres van de Komintern is de tactiek van het verenigde front met de sociaal-democraten afgezworen en is de sociaal-democratie als een even verachtelijke vijand veroordeeld als het fascisme. Daarnaast heeft het Zesde Wereldcongres van de Komintern bepaald dat de belangrijkste plicht van de internationale arbeidersklasse is gelegen in het steunen van de USSR met elk beschikbaar middel.
Stalins model van het ‘socialisme in één land’ dat inhoudt dat de Russische leiders in eigen land het socialisme mogen opbouwen zonder op de wereldrevolutie te wachten, werd in de herfst van 1924 afgekondigd en werd toen gezien enerzijds als een wapen van Stalin tegen de internationalistische Trotski, anderzijds als een monopolisering van het ‘proletarisch internationalisme’ door Stalin.
Dit model immers legde de buitenlandse communisten en de arbeidersklasse in het algemeen de verplichting op de Sovjet-staatte beschermen tegen agressieve pogingen van kapitalisten deze te verzwakken. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot een volledige onderwerping van de ‘internationalistische’ belangen van de Komintern aan de nationale belangen van de USSR en aan die van Stalin zelf.
Naarmate de Sovjet-Unie zich tussen de burgeroorlog van 1920 en de stichting van de USSR kon stabiliseren en dit vanaf 1924 leidde tot internationale erkenning van het Sovjet-regime, is het concept van de wereldrevolutie naar de achtergrond geschoven. Dat was zeker het geval vanaf de mislukking van de Duitse revolutie in 1923.
Aldus is de Komintern volledig teruggebracht tot een instrument van het Sovjet-beleid: de partijen van de Komintern hebben geen andere taak meer dan het verdedigen van de USSR. Sinds 1925 is dat internationaal gebeurd in samenwerking met de sociaal-democraten. De geleidelijke uitschakeling en de definitieve val van Trotski die in de Komintern-partijen gepaard gingen met een wegzuivering van trotskisten uit de top, en de internationale en interne stabilisatie van de USSR hebben aan de noodzaak van dat bondgenootschap met de nu verachtelijk genoemde sociaal-democraten een eind gemaakt.