Nieuw economisch beleid in USSR uitgestippeld
MOSKOU, 19 december - Op het 15de partijcongres in Moskou is een nieuw economisch beleid afgekondigd. Het voorziet in een collectivisatie van de landbouw en een geforceerde industrialisatie van de Sovjet-Unie. Daarnaast is op het congres de val van de linkse oppositie bevestigd.
Het nieuwe economische beleid voorziet in een belangrijke koerswijziging ten aanzien van het economisch liberalisme. Het economisch herstel, de doelstelling van de Nieuwe Economische Politiek (NEP) van 1921, is bereikt en het is daarom volgens de partijleiding nu tijd deze liberale politiek te wijzigen en de Sovjet-Unie in hoog tempo te industrialiseren. Daartoe zullen uiterst ambitieuze vijfjarenplannen worden opgesteld door het Staatsplanbureau. Deze moeten zorgen voor hoge groeicijfers voor alle betrokken sectoren, met name voor de industrie. Daarnaast voorziet het nieuwe beleid in de collectivisatie van de landbouw. De boeren zullen moeten worden gedwongen zich aan te sluiten bij coöperaties, aldus het congres, omdat is gebleken dat ze als privé-boeren ‘niet vrijwillig’ bereid zijn hun graan aan de staat te verkopen.
Naar waarnemers verwachten zal er door deze koerswijziging de komende jaren sprake zijn van een volledige transformatie van de Sovjet-Unie op economisch, maar ook op politiek en cultureel gebied. Economisch gaat de Sovjet-Unie de weg van de planeconomie op waarin geen ruimte meer zal zijn voor marktelementen. Cultured en politiek zal er een eind komen aan de relatief open en vrije atmosfeer van de Sovjet-samenleving, waarin de afgelopen jaren wetenschap, kunst, literatuur en zelfs politiek een relatief pluralistisch karakter hebben gehad. Een voorproefje van de nieuwe wind is op het vandaag besloten congres gegeven met de bevestiging van de val van Trotski en Zinovjev, die een maand geleden uit de partij werden gezet en die op het congres zonder één enkele tegenstem werden veroordeeld.
Sovjet-leider Josif Stalin.