Sacco en Vanzetti ter dood gebracht
CHARLESTOWN, 23 augustus - In de staatsgevangenis van Charlestown zijn vandaag de anarchisten Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti op de elektrische stoel ter dood gebracht, nadat hun vonnis door een commissie van onderzoek een maand geleden is bekrachtigd.
De twee Italiaanse immigranten werden in mei 1920 gearresteerd op beschuldiging van moord op de boehouder van een schoenfabriek in South Braintree, Massachusetts. Het proces tegen het tweetal sleepte zich vele maanden voort en trok steeds grotere internationale belangstelling: met name in progressieve en radicale kringen in de Verenigde Staten en daarbuiten is men er stellig van overtuigd dat het tweetal niet voor het gerecht is gesleept vanwege de moord op de boekhouder, maar vanwege hun anarchistische opvattingen (ze hebben zich in vroegere jaren onder andere beziggehouden met het organiseren van stakingen). Sacco en Vanzetti werden op 14 juli 1921 door de jury schuldig bevonden aan de moord.
Omdat velen de bewijsvoering allerminst overtuigend vonden, ijverden tal van comités tegen de veroordeling van het tweetal. De Sacco-Vanzetti-zaak werd een cause célèbre, vooral toen een zekere Celestino Madeiros twee jaar geleden getuigde dat de moord in werkelijkheid was begaan door de zogenaamde
Een enorme menigte begeleidt Sacco en Vanzetti naar hun laatste rustplaats.
Morelli-bende. Omdat het proces echter niet zonder de instemming van de rechter, Webster Thayer, heropend kon worden, werden Sacco en Vanzetti in april van dit jaar ter dood veroordeeld.
Onder druk van de publieke opinie benoemde gouverneur Fuller van Massachusetts een maand geleden een onafhankelijke commissie die de bewijslast en de procesgang gedurende een aantal dagen heeft onderzocht en het vonnis bevestigde. De commissie heeft zich geschaard aan de zijde van gouverneur Fuller die pertinent heeft geweigerd Sacco en Vanzetti clementie te verlenen. De uitvoering van het dood vonnis leidt in de hele wereld tot demonstraties tegen wat wordt gezien als een vorm van pure klassejustitie.