Dictator Carmona slaat opstand in Portugal neer
LISSABON, 13 februari - Bij een gewelddadige opstand tegen de militaire dictatuur in Portugal zijn honderden mensen gedood en gewond. Bij de rellen zijn duizenden burgers, maar ook eenheden van landmacht en marine betrokken. De opstand, die op 3 februari in Lissabon en Porto uitbrak, blijkt na tien dagen te zijn mislukt.
De militaire dictatuur van president Carmona en minister van Financiën Sinel de Cordes, die na een coup in juli 1926 aan de macht zijn gekomen, werd aanvankelijk door een groot aantal mensen gesteund. Toen rechtse elementen een steeds grotere rol gingen spelen binnen de regering en er ook monarchistische en fascistische geluiden opkwamen, groeide het wantrouwen, ook binnen de strijdkrachten. In de twee grootste steden van Portugal, Lissabon en Porto, is het nu tot een uitbarsting gekomen.
Antonio Carmona was een van de deelnemers aan de staatsgreep van het leger in mei vorig jaar; na een korte tijd te hebben gefungeerd als minister van Buitenlandse Zaken werd hij vorig jaar juli premier. De militairen hadden toen al twee premiers versleten: José Cabeçadas was de eerste van hen, maar hem werden te nauwe banden met de politici verweten en hij moest plaats maken voor Gomes da Costa, die op zijn beurt na een paar weken alweer moest wijken voor Carmona.