Kabinet-Luther weg door vlaggenkwestie
BERLIJN, 12 mei - Het Duitse kabinet-Luther heeft vandaag in de Rijksdag het vertrouwen opgezegd gekregen. Een motie van wantrouwen van de liberale en de sociaal-democratische fractie werd met 176 tegen 146 stemmen aangenomen. Verwacht wordt dat het kabinet morgen nog zijn ontslag zal indienen.
De val van het kabinet-Luther hangt samen met de zogenaamde vlaggenkwestie, die nu al wekenlang de gemoederen in Duitsland bezighoudt. Op 5 mei had het Duitse Staatsblad een nieuwe verordening inzake de Duitse vlag gepubliceerd. Hierin werd bepaald dat Duitse vertegenwoordigingen in het buitenland voortaan naast de vlag van de Republiek van Weimar -zwart-rood-goud - ook de handelsvlag dienden te laten wapperen. Deze handelsvlag draagt de kleuren zwart-witrood, hetgeen de vroegere Duits-Pruisische
Communisten contra de nieuwe vlag.
kleuren zijn.
Duitse schepen voeren deze vlag, die als relict uit het Duitse keizerrijk is blijven voortbestaan. Slechts onzichtbaar klein was in deze vlag een hoekje (republikeins) zwart-rood-goud ingekleurd. Rijkskanselier Luther en president von Hindenburg hadden gemeend door dit twee-vlaggenstelsel een compromis te bewerkstelligen tussen republikeinen en nationalisten en conservatieven.
De nieuwe verordening ontketende evenwel een storm van protesten. Republikeinse partijen zagen er een poging in om niet alleen symbolen te veranderen maar ook de staatsorde aan te tasten. Op straat kwam het tot demonstraties en tegendemonstraties. Zelfs geruchten van een putsch deden de ronde. De Wilhelmstrasse - het regeringskwartier - is de afgelopen tijd extra bewaakt.
Zowel de nervositeit van de laatste dagen als de val van het kabinet over de vlaggenverordening illustreert dat onder een kalm oppervlak in Duitsland nog altijd reusachtige politieke en ideologische tegenstellingen bestaan die bij de geringste onregelmatigheid te voorschijn kunnen treden.