Duitse partijen buigen zich over vorstenhuizen
BERLIJN, 2 februari - De democratische partijen in de Duitse Rijksdag hebben vandaag een wetsontwerp ingediend, dat pleit voor een speciale federale rechterlijke instantie die zal kunnen oordelen over rechtsgeschillen met vorstenhuizen. De communistische en de sociaal-democratische fractie zijn beide voor een algemene onteigening van de vele vorstenhuizen, die tot 1918 in Duitsland regionale bezittingen en bevoegdheden hadden. Het vermogen van de adellijke geslachten is tijdens de revolutie van 1918 in beslag genomen maar sindsdien eisen de vorstenhuizen vergoeding en schadeloosstelling. Niet zelden hebben monarchistisch gezinde rechters de vorsten al in het gelijk gesteld, hetgeen tot felle protesten in de publieke opinie aanleiding heeft gegeven.
De relatie tussen de nieuwe Duitse republiek en de vroegere monarchie wordt in het algemeen gekenmerkt door tweestrijdigheid. Enerzijds wordt officieel afstand bewaard, anderzijds is er belangstelling en een zeker heimwee naar de tijd van de vorstenhuizen te bespeuren, zoals in de verkiezing van Paul von Hindenburg tot president tot uitdrukking kwam.
Enkele jaren geleden al heeft de vroegere kroonprins Wilhelm von Hohenzollern toestemming gekregen zich weer in Duitsland te vestigen, nadat hij formeel afstand van de troon had gedaan.