Overleg in Berlijn mislukt
DEN HAAG, 2 mei - Besprekingen tussen een Nederlandse delegatie en de Sovjet-ambassadeur in Berlijn, Krestinski, zijn in een impasse geraakt. De Nederlandse delegatie, onder leiding van de secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken A. Snouck Hurgronje, is derhalve onverrichterzake naar Den Haag teruggekeerd.
De besprekingen zijn vastgelopen op de Russische weigering Nederland de status van meestbegunstigde in de handelsbetrekkingen te verlenen. Van Nederlandse kant had men grote moeite met een volkenrechtelijke erkenning van de Sovjet-Unie en eiste men bovendien een toezegging dat gedupeerde houders van vroegere tsaristische staatspapieren in de toekomst zouden worden geholpen. De beëindiging van de besprekingen heeft ook tot gevolg dat er tussen Nederland en de Sovjet-Unie geen diplomatieke relatie wordt aangeknoopt. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Van Karnebeek, had vanaf het begin - evenals vermoedelijk koningin Wilhelmina zelf - bezwaren tegen een erkenning van het communistische regime, dat verantwoordelijk wordt geacht voor de moord op de Russische koninklijke familie en dat volgens de minister door revolutionaire propaganda een bedreiging van de volkeren van het Westen en de koloniën in zich bergt.
Desalniettemin was men besprekingen aangegaan om tegemoet te komen aan grote pressie vanuit het Nederlandse bedrijfsleven. Hier werd gevreesd dat de Nederlandse economie de dupe zou worden van niet-erkenning en van het ontbreken van een handelsakkoord. Ook vele andere landen waren enkele maanden geleden in contact getreden met het Sovjet-bewind en diverse landen - Engeland voorop - hebben de Sovjet-Unie inmiddels al volkenrechtelijk erkend.