Lijdzaam Duits verzet opgeheven
BERLIJN, 26 september - De regering van Gustav Stresemann heeft besloten het lijdzame verzet in het Ruhrgebied tegen de Fransen op te geven. De betalingen voor de stakende bewoners van het gebied, die de schatkist tot dusver vier miljard goudmark hebben gekost, worden stopgezet. Naar schatting 132 Duitsers zijn bij het verzet om het leven gekomen.
Nadat Stresemann na zijn benoeming aanvankelijk op een gebaar van de Franse regering en op bemiddeling van de Britten had gehoopt, was hij op 20 augustus al geconfronteerd met een harde afwijzing door Parijs van ieder compromis. Tegelijkertijd begon het passieve verzet zelf af te brokkelen en kregen separatisten in het Rijnland en het Ruhrgebied steeds meer steun.
Van de andere kant heeft het hele nationale zelfbewustzijn van de Duitsers zich de laatste maanden geconcentreerd op de zogenaamde ‘Ruhrkampf’. Nu Stresemann deze strijd heeft opgegeven, loopt hij het gevaar dat hij zich de haat van extreem-rechts én van zijn liberaal-nationalistische omgeving op de hals haalt.
Zowel de rechtse als de communistische pers heeft ook al verontwaardigd op de besluiten van Stresemann gereageerd. Hij wordt een ‘Verzichtpolitiker’ genoemd - iemand die eenvoudigweg van het Duitse belang afstand doet ten behoeve van de vijand. Zijn vroegere metgezel Ludendorff noemt Stresemann nu een vrijmetselaar en ‘dus een pacifist, een kunstmatige jood’.