Stamboeliski na coup vermoord
SOFIA, 15 juni - Alexander Stamboeliski, de zes dagen geleden door een militaire staatsgreep afgezette premier van Bulgarije, is vandaag door militairen nabij zijn dorp Slavovitsa gegrepen en geëxecuteerd.
Stamboeliski was de krachtige leider van de Agrarische Unie, die de Bulgaarse politiek lang heeft gedomineerd. De gepassioneerde boerenideoloog, die openlijk lak had aan de stedelingen, deed in 1908 zijn intrede in het parlement en kreeg het tijdens de oorlog aan de stok met koning Ferdinand, die in tegenstelling tot de pro-Russische panslavist Stamboeliski pro-Duits was. Nadat Bulgarije zich aan Duitse zijde in de oorlog had gemengd, werd Stamboeliski gearresteerd en tot levenslang veroordeeld. In september 1918 kwam hij echter vrij. Hij marcheerde met zijn aanhangers naar Sofia, dwong Ferdinand tot abdicatie en werd minister en, in 1919, premier. Hoewel Bulgarije bij het verdrag van Neuilly gebied verloor, wonnen de Agrariërs de verkiezingen van maart 1920. Stamboeliski verbond zijn naam aan omvangrijke herverdelingen van landbouwgrond - 80 procent van de Bulgaarse bevolking woont op het platteland -, aan hervormingen op het gebied van justitie, plaatselijk bestuur en de Kieswet en aan de vorming van landbouwcoöperaties. Ook trachtte Stamboeliski tot een ‘Groene Internationale’ te komen, samen met boerenleiders uit Polen en Tsjechoslowakije, en stimuleerde hij de panslavistische idee door zijn ijveren voor een Zuidslavische federatie.
Stamboeliski won eerder dit jaar de verkiezingen met een grote meerderheid. Maar zijn binnenlandse politiek, zijn pacifisme, zijn streven naar de vorming van een boerenmilitie en zijn toenadering tot Zuidslavië deden hem zowel van de Macedonische organisatie IMRO als van het leger vervreemden. Op 9 juni zette het leger hem in samenwerking met koning Boris III aan de kant.
De verbannen koning van Bulgarije, Ferdinand.