Geweld Fransen in Essen
BERLIJN, 31 maart - Bij een botsing tussen protesterende arbeiders en Franse militairen op het fabrieksterrein van Krupp in Essen zijn dertien Duitse arbeiders door de Fransen doodgeschoten. Zeker dertig arbeiders raakten gewond, van wie sommigen ernstig.
Het incident deed zich voor nadat Franse troepen op het fabrieksterrein waren gekomen om een aantal voertuigen in beslag te nemen. Daarop legden de arbeiders het werk neer en verlieten demonstratief hun werkplaats. Terwijl een Franse officier onderhandelde met de ondernemingsraad voelde een andere officier die buiten de wacht hield zich door opdringende arbeiders bedreigd en gaf zijn soldaten bevel om op de menigte te schieten. De Krupparbeiders holden daarop in paniek weg, maar enkele tientallen van hen werden neergeschoten.
Het incident heeft tot verontwaardigde reacties geleid. De Duitse regering-Cuno komt hierdoor in steeds grotere moeilijkheden. Aan de ene kant heeft zij opgeroepen tot een passief verzet en kost het haar veel meer geld dan zij heeft om de stakende arbeiders in het Ruhrgebied aan voedsel en kolen te helpen. Slechts het versnellen van het tempo waarmee de drukpersen markbiljetten draaien, biedt nog enig, kortstondig, soelaas. Maar aan de andere kant trekt er een golf van extreem nationalisme door het Ruhrgebied en beginnen paramilitaire organisaties een soort guerrilla tegen de Franse bezetter. In Berlijn staat kanselier Cuno onder zware druk van de nationalistische krachten om dit actieve verzet te steunen en wordt hij heen en weer geslingerd tussen nationaal geweten en gevoel enerzijds en republikeinse ratio en matiging anderzijds.