Frans-Belgisch leger bezet Ruhrgebied
BERLIJN, 11 januari - Franse en Belgische troepen zijn vandaag het Ruhrgebied binnengetrokken. De troepen zijn zwaar bewapend en tellen ongeveer 60 000 man.
Hiermee voeren Frankrijk en Belgie; het dreigement uit dat zij gisteren hebben uitgesproken om ‘produktieve onderpanden’ in het industrierijke Ruhrgebied te bezetten.
De bezetting volgt onmiddellijk op de laatste zitting van de gealheerde commissie voor de herstelbetalingen, die in Londen tot eergisteren bijeen is geweest. Daar werd vastgesteld dat Duitsland in gebreke is gebleven bij het naleven van de reparatieverplichting. In december al was een leverantie van houten telegraafpalen door Duitsland niet uitgevoerd. Nu waren Duitse kolentransporten naar Frankrijk uitgebleven. Hiermee heeft Duitsland, zo wilde Frankrijk vastgesteld zien, het Verdrag van Versailles opzettelijk geschonden. De Britten weigerden hun stem aan deze constatering te verbinden, maar Frankrijk zag zich desalniettemin gerechtigd om het Ruhrgebied te bezetten.
De Duitse rijksregering heeft al met kracht geprotesteerd tegen deze bezetting en spreekt in een verklaring van een ‘schending van het volkenrecht’ door Frankrijk en België. Kanselier Cuno heeft opgeroepen tot passief verzet. Dit betekent dat de inwoners van het bezette gebied alle produktieve werkzaamheden voor onbepaalde tijd moeten laten rusten.
Verwacht wordt dat de grimmige stemming onder de Duitse bevolking in het gebied nog tot ongeregeldheden kan leiden. Om de verlangde leveranties te verkrijgen zullen de Fransen op deze manier weinig anders kunnen doen dan arbeiders tot werken dwingen.
Een Franse soldaat houdt een bejaarde Duitse burger aan tijdens de bezetting van het Ruhrgebied.
Casino voor Franse officieren in Essen. Geen toegang voor Duitsers.