Witte baron gefusilleerd
Bolsjevistische soldaten op grenspatrouille in Centraal Azië.
NOVOSIBIRSK, 15 september - De Witte generaal baron Roman von Ungern-Sternberg, die van januari tot juli een bloedig schrikbewind in Mongolië heeft uitgeoefend, is door de volksrechtbank in Novosibirsk ter dood veroordeeld en vervolgens gefusilleerd.
De generaal heeft zich heftig verzet tegen de bevoegdheid van de volksrechtbank om hem te veroordelen. ‘Duizend jaar lang hebben de Ungerns anderen orders gegeven. We hebben nooit orders van anderen aangenomen. Ik weiger de autoriteit van de arbeidersklasse te aanvaarden,’ hield hij zijn bolsjevistische rechters voor.
In de herfst van vorig jaar was de baron met zijn aanhangers vanuit Siberië naar Buiten-Mongolië getrokken, waar hij de strijd aanbond met de Chinezen die dit land sinds 1919 bezet houden. De tot het boeddhisme bekeerde baron von Ungern-Sternberg, die meende de reîncarnatie van de 12deeeuwse Mongoolse veldheer Djingiz Chan te zijn, wilde vanuit de Mongoolse hoofdstad Oerga diens rijk in zijn volle glorie herstellen en Rusland van het boisjevisme zuiveren.
Financiële steun voor deze fantastische plannen kreeg hij uit Japanse kringen die zeer gecharmeerd waren van von Ungern-Sternbergs anticommunistische opvattingen.
Op 31 januari lukte het de baron en zijn leger om Oerga te veroveren. De koning van Mongolië, Djebtsoendamba Koetoektoe, werd uit Chinese handen bevrijd en de stad was drie dagen lang het toneel van een bloedige orgie. Een ooggetuige vertelde: ‘Ontelbare mannen, vrouwen en kindere] van alle leeftijden, rassen en gezindte: werden in stukken gehakt, met bajonetten doorstoken, doodgeschoten, gewurgd, opgehangen, gekruisigd en levend verbrand...’
Deze eerste actie van de ‘bloedig baron’ verliep volgens plan. Hij maakte zich daarna op voor de aanval op Sovjet-Rusland. Hij riep zichzelf uit tot ‘keizer van geheel Rusland’ en trok op 27 mei met zijn leger de Russische grens over met het doel het bolsjevism de genadeslag te geven. Tussen Oerga en Moskou zou hij een ‘laan van gal gen’ aanleggen, zo verklaarde hij.
De veldtocht liep echter op een fiasco uit. Het Rode Leger dreef de troepen van de baron terug naar Mongools gebied en bevrijdde Oerga in juli van Ungern-Sternbergs schrikbewind. Geconfronteerd met deze tegenslagen sloeg het leger van de baron aan het muiten. Ungern-Sternberg viel in handen van het Rode Leger dat hem voor zijn berechting naar Novosibirsk bracht.
In Oerga werd met behulp van de Komintern een regering van pro-Sovjetrussische signatuur geïnstalleerd. Mongolië is hierdoor een satellietstaat van Sovjet-Rusland geworden.