‘Miljardenwaan van Parijs’
BERLIJN, 29 januari - In Duitsland is scherp gereageerd op het bekend worden van de resultaten van de conferentie van de Geallieerden in Parijs. In de Franse hoofdstad hebben de Geallieerden bepaald dat Duitsland in totaal 226 miljard goudmark moet betalen, uitgesmeerd over 42 jaar. Duitse vertegenwoordigers waren op deze conferentie niet aanwezig.
In Duitsland wordt in de media geschreven over de ‘miljardenwaan van Parijs.’ Omgerekend naar de huidige waarde van de mark zou het een bedrag van 3000 miljard papiermark betreffen.
De eisen van Parijs moeten onder meer worden gezien tegen de achtergrond van de druk die door Amerikaanse bankiers op Frankrijk en Groot-Brittannië wordt gelegd om hun schulden aan de Verenigde Staten af te lossen. Frankrijk en Engeland hebben zich door de oorlog zwaar in de schulden moeten steken bij Amerika, en hopen nu de last te kunnen doorschuiven naar Duitsland.
De twee landen hebben ook enkele krachtige sancties vastgelegd voor het geval Duitsland in gebreke blijft. Dan zal het Ruhrgebied worden bezet, de Duitse douane in geallieerde handen overgaan en zal de aflopende bezetting van het Rijnland alsnog worden verlengd. De sancties zijn vooral op aandringen van de Fransen tot stand gekomen. In de Franse pers klinkt sterk de opinie door dat de Duitsers dienen te betalen - Le Boche pait tout, de mof betaalt alles, zo luidt het.
Nog onduidelijk is hoe de Duitse regering zal reageren. In diverse fracties wordt evenwel een gevoel van woede en machteloosheid geregistreerd.
De deelnemers aan de conferentie van de Geallieerden in Parijs.