In Italië worden fabrieken door arbeiders bezet
MILAAN, 30 augustus - Metaalarbeiders in Milaan hebben een aantal fabrieken overgenomen, nadat de werkgevers hebben gezegd dat zij niet kunnen ingaan op de eisen voor loonsverhoging. De bezetters vormen raden die de fabrieken draaiende moeten houden. In veel andere steden in Italië worden ook fabrieken bezet. In totaal doen 500 000 arbeiders mee aan de acties.
Tijdens de bezettingen komt het op veel plaatsen tot gewelddadigheden tussen stakers en fascisten. In overleg met de socialistische partij wordt echter besloten de bezettingen geen politiek karakter te geven en deze dus niet te beschouwen als een eerste fase in de vorming van een socialistische staat.
Uiteindelijk worden na een compromisvoorstel van de regering-Giolitti de onderhandelingen met de werkgevers heropend. De twee partijen bereiken overeenstemming over de instelling van een soort arbeidersraden, waarin de werknemers op de hoogte worden gesteld van de technische en financiële stand van zaken en enige zeggenschap krijgen in aannemen en ontslaan.
De werkgevers verzetten zich met de geleidelijke vermindering van het revolutionair elan echter vaak met succes tegen de invoering van deze raden. De afloop van deze bezettingen wordt dan ook gezien als een nederlaag voor de revolutionaire socialisten, al vergroten de fabrieksbezettingen en de landbezettingen die ongeveer tegelijkertijd plaatsvonden in Emilia en Romagna de onvrede onder rechts wel.