Duitsland aanvaardt ‘dictaat’
BERLIJN, 28 juni - Duitsland heeft vandaag het vredesverdrag van Versailles ondertekend. Dit gebeurde om 15.12 uur in de Spiegelzaal van het Parijse slot, waar in 1871 na de Duitse overwinning op Frankrijk door kanselier Otto von Bismarck het Duitse keizerrijk was uitgeroepen.
In Duitsland is de afgelopen weken al grote beroering ontstaan over wat hier algemeen al een ‘dictaat’ van Versailles wordt genoemd. De Duitse regering had geen andere keuze dan alle voorwaarden van de Geallieerden te accepteren. Wijzigingsvoorstellen van Duitsland zijn in Parijs alle van de hand gewezen en de Franse premier Clemenceau dreigde onlangs nog om de gevechten weer te beginnen als Duitsland de vredesbepalingen niet zou accepteren.
Rijkskanselier Philipp Scheidemann is al afgetreden omdat hij weigerde te tekenen. Het nieuwe Duitse parlement, de Nationalversammlung, heeft slechts onder de druk van de feiten in ondertekening toegestemd. Kanselier van de nieuwe regering die de ondertekening op zich neemt, is de sociaal-democraat Gustav Bauer.
De bepalingen van het vandaag ondertekende verdrag zeggen onder meer dat Duitsland en zijn bondgenoten schuld hebben gehad aan het uitbreken van de oorlog. De politieke leiders uit de oorlog, inclusief de gevluchte keizer Wilhelm II, zouden moeten worden uitgeleverd ter berechting. Het verdrag legt Duitsland voorts zware herstelbetalingen op, verbiedt het land nog een leger of een vloot te hebben en legt enorme gebiedsverminderingen vast.
Geallieerde officieren proberen een glimp op te vangen van de Spiegelzaal.
Boven: leuzen als ‘Weg met de gewelddadige vrede’ worden door Duitse betogers meegevoerd naar aanleiding van het ‘dictaat’ van Versailles.
De Spiegelzaal van het slot van Versailles, waar de vrede tussen de Geallieerden en Duitsland gesloten wordt.
‘Ook u heeft nog zelfbeschikkingsrecht: wilt u dat uw zakken vóór of ná de dood geleegd worden?’ (uit het Duitse blad ‘Simplicissimus’).