Tsjechoslowakije verrijst
Tsjechoslowaakse affiche uit Amerika. Masaryk vormde een legioen in Frankrijk om geallieerde erkenning voor Tsjechoslowakije te verkrijgen.
PRAAG, 28 oktober - In Praag en Genève is tegelijkertijd het onafhankelijke Tsjechoslowakije uitgeroepen. De vier jaar durende strijd van de politici in ballingschap, met aan het hoofd prof. Masaryk is met succes bekroond. Binnen het nieuwe Tsjechoslowakije vallen de historische landen Bohemen, Moravië en Silezië (vóór 1620, toen de Habsburgers daar 300 jaar geleden de macht grepen, een zelfstandig koninkrijk, dat in de 14de eeuw werd gesticht door het vorstenhuis van Luxemburg) en verder Slowakije en Roethenië. De nieuwe staat telt circa 13 miljoen inwoners. Een derde van de bevolking bestaat uit minderheden (Duitsers, Hongaren, Polen en Roethenen).
De strijd voor de onafhankelijkheid vergde van Masaryk, Beneš en hun medewerkers de totale inzet van al hun krachten en vaardigheden. De eerste drie jaar van de oorlog waren er geen aanwijzingen dat de geallieerde mogendheden een reorganisatie van Midden- en Oost-Europa voor ogen hadden, die de zelfstandigheid van Tsjechoslowakije tot gevolg zou kunnen hebben. Pas dit voorjaar bracht een verandering in de westerse strategie. Het sterk verzwakte westerse front had dringend behoefte aan versterking.
De inmiddels tot 50 000 man uitgegroeide Tsjechoslowaakse legioenen die zich in Rusland (Siberië) bevonden, kwamen in het spel. De Geallieerden hadden er zeer groot belang bij om deze bij de strijd in te zetten. Frankrijk wilde ze graag aan zijn front tegen de Duitsers hebben en erkende op 29 juni de Tsjechoslowaakse Nationale Raad als de toekomstige Tsjechoslowaakse regering. Groot-Brittannië had andere bedoelingen: de Tsjechoslowaakse legioenen moesten juist in Rusland blijven om bij de beoogde interventie daar aan de kant van de Geallieerden te vechten. Op 11 augustus erkende ook Groot-Brittannië de Tsjechoslowaakse vertegenwoordigers als de toekomstige regering, en kende hun het recht toe aan de conferenties van de Geallieerden deel te nemen. Op 3 september volgde de erkenning door de Verenigde Staten.