Ruys eerste katholieke regeringsleider
DEN HAAG, 9 september - De koningin heeft het nieuwe kabinet, dat onder leiding staat van de katholiek jhr. mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck, beëdigd.
Het nieuwe kabinet steunt op de rooms-katholieken, de AR en de CHU, samen goed voor 50 kamerzetels. Ruys is de eerste katholieke minister-president in de Nederlandse geschiedenis.
Zeer tegen de zin overigens van AR en CHU, die echter niet bij machte bleken een alternatief te leveren. De AR heeft nog wel geprobeerd om onder de ‘roomse overheersing’ uit te komen door ook partijen van de linkerzijde bij de kabinetsvorming te betrekken, maar links toonde daarvoor weinig belangstelling.
Het kabinet is in feite samengesteld door de katholieke voorman Nolens, die na de verkiezingen tot formateur werd benoemd; deze opdracht werd door hem zeer begeerd, ‘zuiver als formele demonstratie van de nieuwe stand van zaken in politiek Nederland’. Nolens heeft er echter van afgezien zelf premier te worden, omdat hij die Nederlanders die hoogst ongaarne een
Tijdens de Tweede-Kamerverkiezingen brengen burgers hun stem uit.
priester aan het hoofd van de regering zouden zien (en onder hen zijn zeker zijn protestantse coalitiegenoten), ‘geen slapeloze nachten wilde bezorgen.’ Nolens trad terug voor Ruys, oud-lid van de Tweede Kamer en commissaris van de koningin in Limburg. Zoals men in 1868 kon zeggen dat er een kabinet-Thorbecke zonder Thorbecke was, zo zou men nu kunnen spreken van een kabinet-Nolens zonder Nolens.