Duitse stappen naar vrede
BERLIJN, 14 augustus - De Duitse legerleiders hebben vandaag het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn opdracht gegeven diplomatieke stappen voor te bereiden voor eventueel vredesoverleg. Een initiatief mag evenwel pas worden genomen wanneer de Oberste Heeresleitung ‘het groene licht’ geeft.
De opdracht is vanuit het legerhoofdkwartier in Spa uitgevaardigd nadat rijkskanselier Georg von Hertling daar op de groeiende noodsituatie voor de bevolking in Duitsland had gewezen. Generaal Erich Ludendorff is weliswaar van mening dat ‘strengere tucht in het binnenland’ nodig is en dat nog ‘heel wat jongelui vrij rondlopen’ die aan het front zouden kunnen worden ingezet, maar hij heeft met een, vooralsnog vrijblijvend, signaal aan Buitenlandse Zaken ingestemd.
Een rol hierbij speelt ook het feitelijke verloop van de oorlog zelf. Medio juli is het Duitse front in de Champagne al een keer ingestort en op 8 augustus werden Duitse troepen tussen Ancre en Aisne eenvoudigweg overrompeld. Zij kregen niet eens gelegenheid zich op hun tweede verdedigingslinie terug te trekken. Zelfs het Duitse frontbericht gaf tussen de regels door de tegenslag toe. ‘Begunstigd door dichte mist drong de vijand met zijn pantservoertuigen onze infanterie- en artilleriestellingen binnen’, zo heette het.
In brieven van soldaten, die onderschept worden, komt steeds algemener de pessimistische stemming naar voren en zelfs het verlangen naar een nederlaag teneinde vrede te verkrijgen. Zelfs officieren laten steeds vaker doorschemeren niet meer in de strijd voor het Duitse vaderland te geloven.