Duitse doorvoer aanvaard
DEN HAAG, 26 april - De Tweede Kamer (met gesloten deuren) en de regering zijn akkoord gegaan met Duitse eisen inzake de doorvoer per spoor van Duitse goederen naar België via Roermond. De Geallieerden hebben geen bezwaren tegen de Nederlandse houding geuit; hiermee is waarschijnlijk de ‘zand- en grindkwestie’ voorgoed opgelost.
Nadat Amerikanen en Britten een groot deel van de Nederlandse handelsvloot in beslag hadden genomen, stelde Duitsland Nederland een serie eisen, om het evenwicht tussen de belligerenten te herstellen. Belangrijkste punt betrof de goederendoorvoer door Zuid-Limburg.
Met name over het vervoer van zand en grind van Duitsland naar België raakte Nederland enkele keren in conflict met zowel de Engelse als de Duitse regering. De Duitsers beweerden steeds dat de grondstoffen bestemd waren voor herstel van het Belgische wegennet; Nederland zou doorvoer niet mogen weigeren. De Engelsen beweerden echter dat zand en grind bestemd waren voor de bouw van bunkers langs het front; Nederland zou doorvoer dan ook moeten weigeren.
Onder Engelse druk beperkte de Nederlandse regering enkele malen de doorvoer, of zette deze zelfs tijdelijk stop. Onder Duitse druk werden dan de beperkingen weer verlicht.
De regering is er nu, met stilzwijgende instemming van de Geallieerden, mee akkoord gegaan de doorvoer van alle Duitse goederen toe te staan, met uitzondering van vliegtuigen, wapens, munitie en legerproviand.
Deze beperkingen zijn overigens helemaal niet naar de zin van het Duitse opperbevel.
Generaal Ludendorff had veel verder gaande eisen aan Nederland willen stellen, en was bereid inwilliging af te dwingen met militair geweld. Hij had zelfs al twee divisies bij Gent verzameld, waarna in Nederland de verloven werden ingetrokken.
De Rijksregering in Duitsland verklaarde echter onder geen beding met Nederland te willen breken, en koos voor de diplomatieke weg.