Coup van Kornilov mislukt
PETROGRAD, 12 september - In Rusland heeft premier Kerenski generaal Aleksejev tot chef-staf van het Russische leger benoemd. Deze is naar het hoofdkwartier in Mogilev gegaan en heeft generaal Kornilov onder arrest geplaatst.
Ondanks de bemiddeling van vorst Lvov, de voormalig gevolmachtigde van de Heilige Synode en een naamgenoot van de oude premier, is de breuk tussen Kerenski en Kornilov definitief. Op 7 september eiste de opperbevelhebber van het Russische leger dat het hoofd van de Voorlopige Regering de staat van oorlog in Petrograd van toepassing zou verklaren en naar het hoofdkwartier van het leger in Mogilev zou komen. Een dag later stelde Kerenski zich met Kornilov in verbinding om de eisen van de generaal te verifiëren. Nadat Kornilov te kennen had gegeven dat een putsch in voorbereiding was, riep Kerenski op 9 september om vier uur 's ochtends een vergadering van zijn kabinet bijeen en kreeg onbeperkte volmachten om de crisis te bezweren. Kornilov werd afgezet als opperbevelhebber, maar deze accepteerde dat niet en gaf generaal Krymov het bevel Petrograd te bezetten. Hij riep het Russische volk op zich achter hem te scharen en de Voorlopige Regering af te zetten.
Kerenski deed een beroep op de Sovjet en het volk van Petrograd om de militaire aanval af te slaan. Een ‘Comité voor de Strijd tegen de Contrarevolutie’ werd opgericht en weer begonnen de bolsjeviki een grotere rol te spelen. De Rode Garde werd georganiseerd en telde 25 000 gewapende mannen. Agitatoren werden naar de muitende legereenheden uitgezonden. Spoorwegpersoneel verbrak de verbindingen, stuurde de legertreinen de verkeerde richting op en veroorzaakte vertragingen. De troepen van Kornilov zwichtten voor de propaganda en de putsch mislukte zonder dat een schot gelost was. Generaal Krymov pleegde zelfmoord. De ware overwinnaars in de strijd tegen Kornilov zijn echter de bolsjeviki. Zij hebben nu de meerderheid in de Sovjets van Petrograd en Moskou.