VS verklaren Duitsland oorlog
WASHINGTON, 6 april - President Wilson heeft de resolutie ondertekend van het Amerikaanse Congres om Duitsland de oorlog te verklaren. Het besluit komt na lange aarzeling van de president om die stap, die hij zelf al veel eerder als onvermijdelijk had gekarakteriseerd, daadwerkelijk te nemen.
Als meest wenselijke afloop van de oorlog had Wilson vanaf het begin van dit jaar steeds gestreefd naar ‘vrede zonder overwinning’. Vanaf begin februari had Duitsland echter de onbeperkte duikbootoorlog hervat en wanneer op 3 februari het Amerikaanse schip Housatonic na een waarschuwing door de Duitsers tot zinken werd gebracht, verbreekt Washington de diplomatieke betrekkingen met Berlijn. De anti-Duitse stemming onder de bevolking en in het Congres werd nog verhevigd door de bekendmaking op 1 maart dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Zimmermann, aan zijn gezant in Mexico een gecodeerd telegram had gezonden, waarin hij plannen ontvouwde om Mexico bij de strijd tegen de VS te betrekken, mocht Washington Duitsland de oorlog verklaren: de Duitse ambassadeur moest ingeval Amerika Duitsland de oorlog
President Woodrow Wilson leest in het Congres de oorlogsverklaring aan Duitsland voor.
zou verklaren, Mexico voorstellen ‘het verloren gebied in New Mexico, Texas en Arizona’ te heroveren.
Het telegram was al medio januari verzonden, juist op het moment dat de Duitsers er bij Wilson op hadden aangedrongen zijn vredesinspanningen te intensiveren, maar was onderschept door de Britse marine.
Pas toen gedurende de maand maart vijf andere Amerikaanse schepen tot zinken waren gebracht en alle ministers het advies gaven Duitsland de oorlog te verklaren, riep Wilson het Congres bijeen en vroeg dat om goedkeuring voor een oorlogsverklaring. De onderzeeboot-politiek van Duitsland, zo verklaarde Wilson, staat gelijk met ‘oorlog tegen de mensheid’.
Formeel sluit Amerika zich niet aan bij de Europese bondgenoten, maar wordt een ‘geassocieerde macht’ in de groep van ‘geallieerde en geassocieerde machten’. Wilson legt grote nadruk op de doeleinden die hij wil bereiken met de Amerikaanse oorlogsverklaring: de bevordering van de democratie, het verzekeren van de rechten en vrijheden van kleine landen, en vorming van een volkerenbond.