Positie van tsaar wordt hachelijk
Een jonge Russische vrouw spreekt fabrieksarbeiders toe.
PETROGRAD, 22 januari - Te Petrograd doen rond de 300 000 mensen aan stakingen mee. De arbeiders van de gigantische Poetilov-fabriek hebben het werk neergelegd evenals vele anderen in de stadsdelen Vyborgski en Narvski. Bij de stakingen op de Oboechovski-fabriek is het zelfs tot incidenten gekomen tussen protesterende arbeiders en bereden politie, die was versterkt met legeronderdelen. Ook in Moskou, Bakoe en Charkov zijn stakingen uitgebroken. Meer dan 600 000 arbeiders doen hieraan mee.
De grotere steden in Rusland worden geteisterd door een ernstig tekort aan levensmiddelen. In Petrograd is de brooddistributie, voornamelijk door het slechte transport, ontoereikend en voor de winkels vormen zich lange rijen. Er is sprake van ongehoorde prijsstijgingen.
Daarnaast heeft het conflict dat sinds enige tijd tussen tsaar Nicolaas II en de Doema speelt, bijzonder scherpe vormen aangenomen. Er schijnt een komplot te zijn gesmeed om de tsaar ten val te brengen.
Niet alleen wordt gesuggereerd dat sommige politici, zoals Goetsjkov en Miljoekov, deel zouden uitmaken van een dergelijke samenzwering maar ook generaals, grote fabriekseigenaren en zelfs grootvorsten.
In de kringen rond de tsarina verdenkt men de Engelse ambassadeur Buchanan van plannen voor een staatsgreep om de tsaar te vervangen door een meer Entente-gezinde keizer. Deze verdenking steekt echter de kop op nadat Buchanan slechts geprobeerd heeft de tsaar op zijn verderfelijke politiek attent te maken. Tot een staatsgreep is het in Rusland niet gekomen.