Geallieerden gaan Ottomaanse rijk samen verdelen
PARIJS/LONDEN, 16 mei - Deze maand is er een geheim verdrag tot stand gekomen tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Dit verdrag is genoemd naar de delegatieleiders van de Engelsen en de Fransen: de Sykes-Picot-overeenkomst. Het verdrag legt de verdelingsplannen voor het Ottomaanse Rijk vast. Het gaat erom welke delen van het dit rijk in Britse en Franse gebieden worden verdeeld. Volgens dit verdrag zal een Frans machtscentrum in Libanon en Syrië worden gevestigd en een Brits in Mesopotamië. Ten aanzien van Palestina is bepaald dat dit als ‘heilig land’ onder internationaal toezicht zal worden geplaatst, met uitzondering van Haifa en omgeving, waar de Britse vlag zal komen te wapperen. Aan de Franse oorlogsbuit zal voorts het noordelijk deel van Tweestromenland, de olierijke provincie Mosoel omvattend, worden toegevoegd.
Frankrijk en Engeland hebben de inhoud van dit verdrag aan de Russen doorgegeven en de Russische regering beloofd dat ze ook met de Russische belangen in deze gebieden rekening zullen houden. In het verdrag, dat vandaag door Engeland en Frankrijk is ondertekend, wordt de Russen beloofd dat ze de vilayets Erzurum, Trabron, Van en Bitlis zullen krijgen.
Het is duidelijk dat dit verdrag in strijd is met de belofte van de Engelsen aan de Arabieren. De Britten hadden dezen namelijk beloofd hen te helpen een onafhankelijke Arabische staat op te richten, als de Arabieren de kant van de Geallieerden zouden kiezen in de oorlog tegen het Ottomaanse Rijk. De Britse toezeggingen aan de Arabieren zijn onder meer vastgelegd in de briefwisseling die Sjarif Hoessein van Mekka en sir Henry McMahon, de Britse hoge commissaris in Egypte, sinds de zomer van vorig jaar hebben gevoerd. Daarin zegt Engeland de Arabieren steun toe voor hun streven naar onafhankelijkheid.
De Britten voeren op die manier een dubbelzinnig beleid. Hun officiële beleid is dat ze de volken die strijden voor onafhankelijkheid tegen het Ottomaanse Rijk zullen steunen. Hun feitelijke beleid houdt in dat in eerste instantie het Ottomaanse Rijk moet worden verdeeld volgens de belangen van de geallieerde landen.
De Engelsen onderhandelden enerzijds met de Franse en de Russische regering en anderzijds met de Arabieren, onder leiding van de sjarif van Mekka, Hoessein ibn-Ali. De Britten moesten uiteindelijk rekening houden met de belangen van de regeringen van de geallieerde landen welke in het verdrag van Sykes-Picot werden vastgelegd.