Regering stelt voor: algemeen mannenkiesrecht
DEN HAAG, 29 oktober - Het kabinet-Cort van der Linden heeft bij de Tweede Kamer voorstellen ingediend voor een drastische herziening van het kiesrecht. De regering wil invoering van het algemeen mannenkiesrecht en evenredige vertegenwoordiging. De grondwettelijke beletselen voor vrouwenkiesrecht dienen te vervallen. Er moet een stemplicht worden ingevoerd.
De kiesrechthervorming is het belangrijkste programma-onderdeel van het kabinet dat, doordat de SDAP weigerde ministers te leveren, in de Tweede Kamer niet over een meerderheid beschikt.
Stemgerechtigd zijn nu uitsluitend die mannen, die aan wettelijk vastgestelde eisen van welstand en geschiktheid voldoen. Deze eisen zijn sinds de invoering van de Grondwet van 1848 geregeld verzacht.
De regering stelt nu voor het desbetreffende grondwetsartikel als volgt te wijzigen: ‘Het recht om de leden der Tweede Kamer te kiezen, wordt toegekend aan de mannelijke ingezetenen, tevens Nederlanders of door de wet als Nederlandsche onderdanen erkend, die de door de wet te stellen leeftijd, welke niet beneden 23 jaar mag zijn, hebben bereikt, en aan de vrouwelijke ingezetenen, die aan gelijke voorwaarden voldoen, voor zover de wet haar daartoe uit hoofde van niet aan het bezit van maatschappelijke welstand ontleende redenen bevoegd verklaart.’ Het districtenstelsel komt te vervallen, evenals de individuele kandidatuur; deze wordt vervangen door een lijst van kandidaten. Er zullen geen tussentijdse verkiezingen meer worden gehouden; bij een vacature wordt de volgende op de lijst benoemd.
Voor de verkiezingen van gemeenteraden en Provinciale Staten geldt hetzelfde stelsel. De verkiezing van de Eerste Kamer blijft ongewijzigd.
Om misbruik bij de stemmenwerving tegen te gaan stelt de regering de invoering van een stemplicht voor.
Cort van der Linden.