Controverse over duikbootoorlog in Duitse legertop
BERLIJN, 6 juni - Binnen de Duitse legertop is een ernstig meningsverschil gerezen over de inzet van duikboten. Keizer Wilhelm II heeft het torpederen van neutrale en vijandelijke passagiersschepen verboden en daarmee direct in de oorlogvoering op zee ingegrepen. Het keizerlijke verbod is een reactie op de scherpe protesten uit de Verenigde Staten na de aanval op de Lusitania een maand geleden. De keizer vreest dat de Verenigde Staten wellicht aan de kant van de Geallieerden mee zullen gaan strijden indien met de gevoelens in Amerika geen rekening wordt gehouden.
President Wilson heeft onlangs in een tweede protestnota van Duitsland verlangd dat dit land de torpedering van de Lusitania als een misdaad veroordeelt en volgens politieke waarnemers komt dit protest dicht bij een ultimatum. Na het besluit van keizer Wilhelm heeft admiraal von Tirpitz zijn ontslag ingediend omdat hij wil vasthouden aan de totale duikbootoorlog. De keizer heeft dit verzoek intussen echter geweigerd en de admiraal berispt wegens zijn gebrek aan loyaliteit. De keizer sprak van een ‘militaire samenzwering’.
Het verbod wordt overigens niet gepubliceerd. De regering in Berlijn vreest namelijk bij het Duitse publiek op weinig begrip en veel kritiek te stuiten nadat de oorlogspropaganda de laatste maanden juist de duikboot in de strijd tegen de Britten heeft verheerlijkt als wonderwapen. Bovendien zou een verbod als een indirecte schuldbekentenis kunnen worden uitgelegd. Via diplomatieke kanalen wordt president Wilson echter wel van het besluit op de hoogte gebracht.