Zeeslagen zonder winnaar
BERLIJN, 24 januari - Vlak bij het eiland Helgoland in de Duitse Bocht heeft vandaag een zeeslag gewoed tussen Britse en Duitse vlooteenheden. Ook bij de Doggersbank stootten schepen van beide oorlogvoerende landen op elkaar en werd de pantserkruiser Blücher tot zinken gebracht. De marineleiding heeft intussen de bevolking van Helgoland, dat 2300 bewoners telt, opdracht gegeven het eiland te verlaten. Helgoland wordt hiermee uitsluitend een marinesteunpunt.
Ondanks de schermutselingen van vandaag hebben de twee machtigste mogendheden ter zee - Groot-Brittannië en Duitsland - tot nu toe een beslissende zeeslag ontweken. De Britse marineleiding loert weliswaar op de kans op een slag à la Tra falgar maar de Duitse Hochseeflotte waagt zich tot nu toe niet uit haar schulp. Keizer Wilhelm II en admiraal Hugo von Pohl zijn niet van plan het politieke en strategische voordeel van een operationele vloot te riskeren in een gevecht met de Grand Fleet. Tot nu toe is de Hochseeflotte derhalve niet veel meer dan 100 zeemijlen verwijderd geweest van Helgoland. In Duitse marinekringen rondom staatssecretaris Alfred von Tirpitz is daarentegen kritiek te horen op deze afwachtende strategie. Volgens hen krijgt Groot-Brittannië hierdoor alleen maar meer kans het troepen- en goederenverkeer van en naar het Europese vasteland en de koloniën uit te breiden en daarmee superioriteit op te bouwen. Bovendien wordt hiermee Duitsland van de koloniën afgesloten en economisch langzaam maar zeker verzwakt, zo menen zij.
Om dit isolement te doorbreken en ook de Britten te hinderen wordt overigens niet alleen aangedrongen op grotere risico's met de Hochseeflotte. Ook neemt het aantal stemmen toe dat een radicalere inzet van duikboten bepleit. De Duitse U-Boot richt zich nu nog op de oorlogsschepen van de vijand, maar aangezien een langdurige oorlog te land moet worden gevreesd en de wedloop om economische voordelen weleens beslissend zou kunnen zijn, gaan er in Berlijn steeds meer stemmen op om de duikboten ook in te zetten tegen koopvaardijschepen en zo de bevoorrading van de vijand te verhinderen.
Pantserkruiser Blücher wordt bij de Doggersbank tot zinken gebracht.