Duitse oorlogskredieten
BERLIJN, 2 december - De Duitse Rijksdag heeft vandaag de oorlogskredieten goedgekeurd ter voortzetting van de strijd tussen Duitsland en zijn vijanden.
Alle partijen gingen akkoord, inclusief de sociaal-democratische SPD. Slechts de afgevaardigde Karl Liebknecht stemde tegen en doorbrak hiermee de discipline waartoe het fractiebestuur van zijn partij kort voor de stemming nog had opgeroepen.
Het betrof een nieuw krediet van vijf miljard rijksmark waarom de regering van kanselier von Bethmann-Hollweg had gevraagd.
De SPD had eerder laten weten dat zij haar oordeel zou laten afhangen van de oorlogsdoeleinden die de regering voor ogen stonden. De SPD zou alleen bereid zijn de regering te steunen indien deze defensieve plannen had.
De kwestie van de oorlogsdoelen die vandaag in de Rijksdag werd besproken, speelt nu al enkele maanden in Berlijn een belangrijke rol. In september hadden vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en van de Alldeutscher Verband aan de rijkskanselier plannen voorgelegd die voorzien in de annexatie van België en van de Franse mijnstreek in het noorden van het land. Bovendien bepleitten deze groeperingen een Duits protectoraat over alle niet-Russische volkeren in het oosten en de oprichting van een koloniaal imperium in Afrika. Vergelijkbare plannen koesterde de rijkskanselarij, zo bleek korte tijd later.
In de discussie van vandaag daarentegen hield rijkskanselier von Bethmann-Hollweg zich op de vlakte. ‘Wij houden vol totdat wij de zekerheid hebben dat niemand het meer zal wagen om onze vrede te verstoren’, zo zei hij en voegde eraan toe dat hem een vrede voor ogen stond ‘waarin wij Duitse aard en Duitse kracht willen ontplooien en ontwikkelen als vrij volk’.
Hoewel met deze woorden en met soortgelijke verklaringen van de burgerlijke partijen geen ‘halt’ werd toegeroepen aan mogelijke annexatieplannen, besloot de SPD ten slotte toch voor het oorlogskrediet te stemmen. De partij wenste de landsverdediging niet in gevaar te brengen en de soldaten aan het front niet van zich te vervreemden. Alleen fractielid Karl Liebknecht stemde, zoals gezegd, als enige tegen de vijf miljard rijksmark. Volgens hem voert Duitsland een ‘imperialistische oorlog’.