Duitsland valt België binnen
BERLIJN, 4 augustus - Duitse troepen zijn vanochtend omstreeks acht uur Belgisch grondgebied binnengedrongen.
Bij Gemmenich, even ten zuiden van Vaals, zijn de eerste Duitse soldaten de grens overgetrokken. In totaal zijn naar schatting 25 000 infanteristen, 8000 cavaleristen en 124 stukken geschut van Duitse zijde bij de operatie ingezet.
Naar verluidt is bij de opmars ook gebruik gemaakt van de weg westwaarts van Moelingen, die tussen de grenspalen 42 en 44 gemeenschappelijk bezit van Nederland en België is, hetgeen ook Nederland in een precair diplomatiek parket kan brengen.
Doel van de Duitse legers onder commando van Otto von Emmerich is de vesting Luik, die omgeven is met zware geschutsforten van waaruit met in totaal 400 kanonnen bijna heel oostelijk België kan worden bestreken.
De Duitse inval in België volgt twee dagen na de inval in Luxemburg. De afgelopen dagen is door Berlijn eerst zware diplomatieke druk op de Belgische regering uitgeoefend om een vrije doortocht aan de Duitse legers te verlenen.
De strategie van de Duitse legerleiding is er namelijk op gericht, zo valt uit de troepenbewegingen van de laatste dagen op te maken, om met een grote ‘zwaai’ van de rechterflank Frankrijk in het noorden te belagen en daarmee
De opgeblazen maasbrug bij Dinant.
Britse soldaten begeven zich na hun ontscheping in Oostende naar het front.
de forten aan de Frans-Duitse grens te ontwijken.
Op 2 augustus - eergisteren - had de Duitse gezant in Brussel nog een nota overhandigd waarin gezegd werd dat volgens ‘betrouwbare inlichtingen’ Franse troepen van plan waren via België Duitsland aan te vallen. Voor Duitsland was het derhalve een ‘eis van zelfbehoud de vijandelijke aanval vóór te zijn’. België had dit verzoek tot doortocht echter bijna direct van de hand gewezen. Gisteren verklaarde de Belgische regering zich vastbesloten ‘om zich met alle haar ten dienste staande middelen tegen iedere aanval op haar rechten te weer te zullen stellen’.
De inval in België betekent ook dat Groot-Brittannië, dat de mobilisatie voor morgen, 5 augustus, al had afgekondigd, nu feitelijk in oorlog is met Duitsland. De oorlogsverklaring is vandaag in Londen ondertekend door koning George V. Groot-Brittannië is een van de staten die via verdrag de integriteit van België heeft gegarandeerd.
Nog onduidelijk blijft vooralsnog of de troepen van de Britisch Expeditionary Force in Antwerpen en Oostende of in de Franse haven Le Havre zullen landen. (De landing zal uiteindelijk plaatsvinden in Oosteinde.)