Oorlog Duitsland-Rusland
BERLIJN, 1 augustus - Duitsland heeft vandaag Rusland de oorlog verklaard. Dit gebeurde nadat een twaalf uur durend ultimatum aan Petersburg was afgelopen en Rusland heeft geweigerd een eind te maken aan de mobilisatie.
In Frankrijk is in de loop van de middag eveneens een algemene mobilisatie afgekondigd en zijn overal mobilisatie-oproepen opgehangen.
Duitsland was gisteravond al officieel een land in ‘oorlogstoestand.’ Sinds gistermiddag heerst er een opgewonden sfeer in de Duitse hoofdstad en verdringen mensen zich om de talrijke kiosken en aanplakborden om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven.
Ondertussen melden zich nu duizenden mannen met uniformen, laarzen en helmen onder de arm bij de verzamelpunten. Het hele treinverkeer wordt ten dienste gesteld van de mobilisatie en voertuigen worden gevorderd. Van paniekreacties is tot nu toe geen sprake en in het warme Berlijn heerst ondanks de opwinding van het moment toch een betrekkelijk gelaten stemming.
Het officiële besluit tot mobilisatie is vanmiddag om 4 uur genomen, nadat op het middaguur het ultimatum aan Rusland was verstreken.
Het besluit viel in de rijkskanselarij waar von Bethmann-Hollweg in aanwezigheid van onder anderen minister Gottlieb von Jagow (Buitenlandse Zaken) en Alfred von Tirpitz (Marine) de knoop heeft doorgehakt.
Omstreeks vijf uur ondertekende de Duitse keizer Wilhelm II de order
Een inwoner van Berlijn geeft gehoor aan de mobilisatieoproep.
tot algemene mobilisatie met als eerste mobilisatiedag morgen, zondag 2 augustus. In Petersburg heeft de Duitse gezant daar korte tijd later de oorlogsverklaring op het ministerie overhandigd.
Ook aan Frankrijk was een ultimatum gestuurd waarin Duitsland geëist had dat Parijs neutraal zou blijven. Een antwoord daarop is tot op heden niet gekomen, maar uit de mobilisatie in Frankrijk kan worden opgemaakt dat het begin van de oorlog met Frankrijk eerder een kwestie van uren dan van dagen kan zijn.
Met de algemene mobilisatie komt ook
Een Duitse soldaat wordt met bloemen getooid voor zijn vertrek naar het front.
het hele militaire scenario op gang dat sinds jaren in de zogenaamde ‘ijzeren kast’ van de generale staf lag opgeborgen.
Luitenant-kolonel Groener, die binnen de generale staf de ‘Eisenbahnabteilung’ leidt, heeft intussen officieren met mars- en vervoersstaten naar de verschillende hoofdkwartieren uitgestuurd.
De transporten van de troepen van de grensbeveiliging - de ‘Grenzschutz’ - zijn in de loop van de avond al op gang gekomen. Verwacht wordt dat morgen nog de cavaleriedivisies naar de verzamelplaatsen zullen worden overgebracht.