Herdenking Volkerenslag
Inwijdingsplechtigheid van het monument voor de Volkerenslag.
LEIPZIG, 18 oktober - In aanwezigheid van keizer Wilhelm II en vele hoogwaardigheidsbekleders is vandaag bij Leipzig de Volkerenslag, die honderd jaar geleden plaatsvond, herdacht met de onthulling van een 91 meter hoog monument. Later op de dag sprak koning Friedrich August van Saksen in het Gewandhaus een rede uit, waarin hij het nieuwe monument prees als een symbool van Duitse eenheid.
Op het Blachfeld, vlak bij de Saksische stad Leipzig, leverden Duitsers, Oostenrijkers, Russen en Zweden van 16 tot 19 oktober 1813 strijd tegen de troepen van Napoleon die werden verslagen.
Aan het nu opgerichte monument is vijftien jaar lang gebouwd. Het werd helemaal gefinancierd uit schenkingen, waartoe de ‘Deutsche Patriotenbund’ had opgeroepen en die alles bij elkaar niet minder dan 6 miljoen mark hadden opgeleverd. De voorzitter van deze Patriottenbond, Klemens Thiele, zei bij de onthulling onder meer dat het monument bedoeld is ‘om het Duitse volk een jubel-monument te geven en om de Duitse gevoelens en het Duitse denken te dienen’.
Voor de plechtigheid arriveerde de keizer vanochtend per trein in Leipzig waar hij werd verwelkomd door onder anderen de koning van Saksen en de staatssecretaris van Marine, von Tirpitz. Enkele duizenden studenten uit de Duitse landen namen vervolgens deel aan een vlaggenparade, 26 000 schoolkinderen stonden langs de route. Na de herdenkingsplechtigheden - waarbij opviel dat de keizer zelf niet sprak - was er later op de dag een diner in het Gewandhaus.
Het 91 meter hoge monument voor de Volkerenslag.
Ook in vele andere Duitse steden werd de Volkerenslag vandaag met redevoeringen en kransleggingen herdacht.