Vredesverdrag beëindigt Balkanoorlog
LONDEN, 30 mei - In Londen is een vredesverdrag getekend tussen Turkije en de vier landen van de Balkanbond. Daarmee is een eind gekomen aan de Balkanoorlog die in oktober 1912 begon.
De Balkanoorlog werd begin december kort onderbroken. Op 3 december kwam het tot een wapenstilstand en midden december werd de crisis voorlopig bijgelegd tijdens een ambassadeursconferentie in Londen. Daarop werd de nieuwe staat Albanië erkend en Servië opgedragen zijn troepen van de Adriatische kusten terug te trekken. De wapenstilstand werd toen echter al op grote schaal door de strijdende partijen genegeerd en toen in februari in Constantinopel een staatsgreep van Jong-Turken onder Enver Bey en Taalát Pasja plaatsvond, werden op de Balkan de vijandelijkheden hervat.
In de maanden daarna zijn de landen van de Balkanbond opnieuw succesvol geweest op het slagveld.
Bulgaars militair kamp in de buurt van Tchatalja.
Een nieuwe crisis deed zich voor toen Montenegro weigerde Shkodër op te geven, de stad in het noorden van Albanië die op de conferentie van december aan de nieuwe staat was toegewezen. Pas onder bedreiging van een marineblokkade bonden de Montene grijnen in.
Het vredesverdrag van vandaag verenigt Kreta met Griekenland en verdeelt al het vroegere Ottomaanse gebied ten westen van de lijn Enos (Egeïsche Zee) - Midia (Zwarte Zee) onder de zegevierende Balkanstaten.