Mijnstakingen in Ruhrgebied lopen ten einde
BERLIJN, 17 maart - De stakingen in het Ruhrgebied lopen ten einde. Vandaag zijn 60 000 mijnwerkers in het gebied rond Herne weer aan het werk gegaan. Ook uit andere steden wordt stakingsmoeheid gemeld en verwacht wordt dat ook daar de stakingen op korte termijn zullen worden beëindigd.
Nadat de werkgevers een eis van 15 procent loonsverhoging plus een achturige werkdag van de hand hadden gewezen, legden op 11 maart 230 000 van de 330 000 mijnwerkers het werk neer, onder auspiciën van nagenoeg alle vakbonden. Slechts de christelijke vakvereniging van mijnwerkers distantieerde zich, vanaf het begin, van de staking.
Met deze mijnwerkersstaking was de derde grote staking in het Ruhrgebied (twee eerdere waren in 1889 en 1905) een feit. Al spoedig kwam het echter tot ongeregeldheden tussen postende stakers en werkwilligen aan de poorten van de mijnen en riep de christelijke mijnwerkersbond de hulp van het leger in. Op 13 maart kwam een grote troepenmacht in actie. In Herne viel bij de daarop volgende rellen een dode. In de Rijksdag verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Delbruck dat zijn regering vastbesloten was ‘iedereen die aan het werk wil te beschermen’.
Na het legeroptreden nam het enthousiasme onder de stakers snel af. Weliswaar zijn de laatste twee dagen nog diverse solidariteitsbetogingen gehouden in andere plaatsen in Duitsland en eist de SPD ‘volledige vrijheid en bescherming voor al diegenen die niet wensen te werken’, maar algemeen wordt aangenomen dat deze derde staking in het Ruhrgebied nu vrijwel voorbij is.