Rode Dinsdag in Den Haag
DEN HAAG, 19 september - Tijdens de plechtige opening van de Staten-Generaal heeft de SDAP elders in Den Haag een grote betoging voor algemeen kiesrecht gehouden. Er waren ongeveer 20 000 betogers aanwezig; de gevreesde onlusten bleven uit.
De demonstratie was door de Haagse burgemeester Van Karnebeek toegestaan, echter met een aantal beperkingen; zo mochten militairen en PTT'ers niet in uniform demonstreren. Enkele dagen voor Prinsjesdag had koningin Wilhelmina laten weten, dat zij dit jaar de zitting van de Staten-Generaal niet zelf zou openen, maar dit zou laten doen door minister-president en minister van Binnenlandse Zaken Heemskerk.
Toen na de betoging het SDAP-kamerlid Vliegen het volkspetitionnement voor algemeen kiesrecht met 317 500 handtekeningen op het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde aanbieden, kon hij het alleen aan een portier kwijt.
Op 20 september stelt de SDAP-fractie de Tweede Kamer voor een debat te houden over de kiesrechtkwestie.
De rechtse meerderheid is hiertegen en besluit op initiatief van CHU-voorman De Savornin Lohman, die spreekt van ‘nodeloos oponthoud’, het socialistische voorstel niet in behandeling te nemen, zelfs niet te laten drukken en ronddelen.
Op 21 september gaat de SDAP uit protest tegen ‘de guillotine-tactiek der rechterzijde’ (Troelstra) parlementaire obstructie voeren. Lange redevoeringen van Schaper, Duys en Ter Laan, afgewisseld met stemmingen om te zien of het vereiste quorum wel aanwezig is, nemen de dag- en de avondvergadering geheel in beslag, terwijl toch alleen maar de regeling der werkzaamheden op de agenda van de Tweede Kamer staat.
Op het Malieveld spreekt SDAP-voorman Troelstra de menigte toe.